Najnovije

GENERAL GERASIMOV OŠTRO UPOZORIO: Svaka provokacija ukrajinskih vlasti da se problemi Donbasa reše vojnim putem biće sprečena!

Situacija na istoku Ukrajine se zaoštrava, međutim sve provokacije kijevskih vlasti da se situacija u Donbasu reši vojnim putem biće sprečene, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov na brifingu za vojne atašee stranih država.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Isporuke helikoptera, bespilotnih letelica i aviona Ukrajini podstiče ukrajinske vlasti na oštre i opasne korake. Kijev ne izvršava Minske sporazume. Ukrajinske Oružane snage najavljuju početak upotrebe protivtenkovskih raketnih sistema ‘DŽavelin’ u Donbasu, koje su isporučile Sjedinjene Američke Države, a takođe upotrebljavaju i izviđačko-udarne bespilotne letelice turske proizvodnje. Kao rezultat toga, pogoršava se ionako napeta situacija na istoku ove zemlje - objasnio je Gerasimov.

- Međutim, svaka provokacija ukrajinskih vlasti da se problemi Donbasa reše vojnim putem biće sprečena - istakao je on.

Načelnik Generalštaba je istovremeno primetio da su informacije o navodnoj predstojećoj invaziji Rusije na Ukrajinu laž, a vojne aktivnosti koje se sprovode na nacionalnoj teritoriji ne zahtevaju obaveštavanje.

- Zemlje NATO-a poklanjaju preteranu pažnju kretanju trupa preko teritorije Ruske Federacije. Preraspoređivanje jedinica tokom borbene obuke je rutinska praksa za oružane snage svake države. Vojna aktivnost odvija se na nacionalnoj teritoriji i ne zahteva obaveštavanje. Informacije koje kruže u medijima o navodnoj predstojećoj invaziji Rusije na Ukrajinu su laž - konstatovao je Gerasimov.

Kako je rekao, zaoštravanje problema bezbednosti u svetu predstavlja ključni faktor koji utiče na razvoj Oružanih snaga Rusije.

- Ukratko ću se zadržati na ključnim aspektima koji određuju aktivnosti oružanih snaga. Osnovni faktor koji utiče na njen pravac je zaoštravanje globalnih i regionalnih bezbednosnih problema - dodao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, „pre svega, rastu tenzija u svetu doprinose destruktivna spoljna politika niza država, širenje razmera terorizma i radikalnog ekstremizma, kao i kontinuirana svetska ekonomska recesija zbog epidemije virusa korona“.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube