Najnovije

"OVO JE UBICA RUSKIH TENKOVA" Amerikanci obmanjuju Ukrajince da ovim mogu dobiti rat protiv Rusa (VIDEO)

Sve veća koncentracija ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom u Kijevu izaziva strah od skorog napada, iako je Moskva jasno dala do znanja da ne namerava da izvrši bilo kakvu agresiju prema Ukrajini. Za to vreme, Ukrajinci se teše da bi i u slučaju ruske "invazije" imali "keca u rukavu"!

DŽevelin (Foto: Jutjub/Informer)

Reč je o protivtenkovskim raketnim sistemima američke proizvodnje "džavelin". Prva serija ovog protivtenkovskog sistema, vredna oko 47 miliona dolara, poslata je iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu u aprilu 2018. U septembru ove godine, SAD su se dogovorile o novom paketu vojne pomoći od 60 miliona dolara koji će uključiti ATGM "džavelin" i odbrambene sisteme. Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini za 2021. premašio je 400 miliona dolara.

Sve u svemu, SAD su pružile više od 2,5 milijardi dolara vojne pomoći zemlji koja nije članica NATO-a od 2014. To uključuje paket vojne pomoći od 150 miliona dolara koji je obezbeđen od juna do sada. Obim isporuke podrazumeva protivbaterijski radar, sisteme protiv bespilotnih letelica, visoko osetljivu komunikacionu opremu za elektronsko ratovanje. 

Američi antitenkovski sistem "džavelin" se često predstavlja kao superoružje, efikasno rešenje za pešadiju da zaustavi svaku neprijateljsku oklopnu jedinicu. Tako se na mrežama mogu videti komentari o veoma moćnom sistemu protiv kojeg "ruski tenkovi neće imati šanse", dok ruski komentatori ismevaju optimizam Ukrajinaca, navodeći da je "džavelin" precenjein i da su vojnici koji njime rukuju, u slučaju sukoba sa ruskim oklopnjacima, zapravo "glineni golubovi" i "bombaši samoubice".

Kako je nastao sistem "džavelin"?

Razvoj prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema FGM-148 "džavelin" započet je 1983. godine. U jeku Hladnog rata, Amerikanci su imali veliki strah da bi na stotine sovjetskih tenkova moglo preći Lamanš, te su tragali za rešenjem kojim bi odagnali ovakvu pretnju. Kada su Amerikanci stvorili "džavelin", Hladni rat je već bio prošlost.

"džavelin" je proizveden u oko 40.000 komada i zabeležio je veliki uspeh tokom američkih ratova u Iraku i Avganistanu. Vrhunac popularnsoti dostigao je kada je desetak američkih padobranaca uspelo da uništi celu četu iračkih tenkova T-55. 

Ovaj protivtenkovski kompleks je veoma cenjen jer je, pre sveg, lagan. Celokupna masa kompleta koji podrazumeva raketu, cev i komandni uređaj za lansiranje, teži nešto više od 22 kg. Jedan vojnik može njime da puca, mada je dizajniran da njime rukuju dva borca.

Drugi razlog je što raketa ovog protivtenkovskog sistema može da pogodi tenk, padajući na njega gotovo vertikalno i probijajući vrh najmanje zaštićenog oklopa. Ima tandemsku bojnu glavu: vodeći naboj uništava dinamičku zaštitu tenka, dok glavni proizvodi kumulativni mlaz koji gori kroz oklop.

"Pucaj i zaboravi"

Treći i verovatno glavni razlog je to "džavelin" ima infracrveni tragač koji radi po principu "pucaj i zaboravi". Strelac gleda na ekran lansera gde se slika prenosi sa glave koja se sama navodi, određuje i označava cilj kursorom, ispaljuje hitac i trči što je brže moguće da promeni položaj i izbegne udar uzvratne vatre. Samonavođenu glavu rakete ne mogu da ometju ni dim, magla, pa čak ni sistemi za elektronsko ratovanje! Ona usmerava raketu na toplotno zračenje mete.

"DŽavelin" je nesumnjivo veoma napredan sistem, ali i daleko je od super oružja. Prvi nedostatak je cena. Jedan sistem košta oko 80.000 američkih dolara. Drugi veoma važan nedostatak je domet. "džavelin" može da pogodi cilj samo na daljinu koja ne prelazi 2,5 km, dok je, na primer, tenk T-90 sposoban da puca na daljinu do 5 km. Cilj takođe mora biti u vidnom polju rukovaoca, u suprotnom, neće moći da ga dodeli svom uređaju za upravljanje i lansiranje. Pre ciljanja, rukovalac mora da aktivira jedinstveni uređaj koji hladi GOS matricu isparavanjem tečnog gasa. Potrebno je do jednog minuta i ne postoji potpuna garancija da će glava videti cilj u prisustvu robusne termičke pozadine (na primer, u vrućini pustinje).

Uz sve to, savremeni sistemi za aktivnu zaštitu oklopnih vozila, na kod ruskog tenka "T-14 armata", mogu da postave efikasne zavese od dima i aerosola koji zaslepljuju tragač rakete. Tako je američki kompleks u rukama Ukrajinaca nesumnjivo koristan, ali u nekoj potencijalnoj borbi protiv, recimo,  arapskih vozila i starih sovjetskih tenkova bez termičkih slika i savremene dinamičke zaštite.

Nova tehnologija na ruskim tenkovima ga čini gotovo neupotrebljivim.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube