Najnovije

BORBENI SISTEMI SA ELEMENTIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: U toku je rad na neuronskim mrežama za ruske vojnike

Stručnjaci „Kalašnjikova“ rade na razvoju borbenih sistema s elementima veštačke inteligencije, koja će povećati brzinu pronalaženja protivnika i preciznost gađanja, rekao je generalni direktor te kompanije  Vladimir Lepin. 

Ruski vojnik (Foto: RIA)

Prema njegovim rečima novi proizvod podrazumeva integraciju streljačkog oružja sa sredstvima posmatranja, raspoznavanja i ciljanja.
Stručnjaci smatraju da će kompleks sa neuronskim mrežama postati deo savremene i perspektivne vojne opreme za koju će, pre svega, biti potrebno formiranje elitnih Oružanih snaga Ruske Federacije. 

 „Ako govorimo o budućem streljačkom oružju onda streljački sistemi za uništenje moraju da odgovore na izazove koji će stajati pred Oružanim snagama, čuvajući pritom tradicionalnu jednostavnost i pouzdanost. Trenutno aktivno radimo na integrisanju streljačkog oružja sa sistemom za posmatranje, raspoznavanje i ciljanje“, rekao je Lepin u intervjuu za novine „ Krasnaja zvezda“.

Prema njegovim rečima streljački kompleks sa elementima veštačke inteligencije „omogućava vojnicima da budu efikasniji u borbi, poboljšavajući kvalitet osmatranja i brzinu pronalaženja protivnika, a takođe se suštinski poboljšava tačnost gađanja“.

Lepin je istakao da je u toku Međunarodnog vojno- tehničkog foruma „Armija – 2021“, održanog krajem avgusta, ministar Odbrane Rusije Sergej Šojgu visoko ocenio projekat razvoja sistema sa elemtima veštačke inteligencije.

Izvor:Pravda/Vojno-industrijski kurir (VPK)
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube