Najnovije

Veliki manevri: Iran testira nove tenkove i dronove (FOTO)

U Iranu se održavaju vojne vežbe na kojima je raspoređeno nekoliko novih tipova naoružanja, uključujući poboljšane tenkove i bespilotne letelice. Među njima je i nova vrsta tenka koji predstavlja unapređenu verziju glavnog borbenog tenka T-72 sovjetske proizvodnje.

Taj tenk je uočen na manevrima pod nazivom „Veliki prorok“ u sredu na jugu Irana, a iranska novinska agencija Tasnim izveštava da se tenk zove „Karar“.

„Karar“ sam po sebi nije nov, ali ovo je prvi put da je upotrebljen u vežbama, napominje agencija. Tenk koristi poseban kamuflažni sistem da ga zaštiti od termičke infracrvene radarske detekcije, kao i napredni kompjuterski sistem da savršeno nacilja i pogodi metu svojim granatama, uključujući elektro-optički sistem za kontrolu vatre, laserske daljinomere i balistički računar.

Tenk vizuelno nalikuje ruskom T-90, koji je takođe zasnovan na T-72, ​​ali Moskva negira bilo kakvu saradnju na projektu, prenosi Sputnjik internešnal.

„Nekada smo bili zainteresovani za kupovinu ruskih tenkova. Ali pošto možemo da proizvodimo slične modele u zemlji i planiramo da to uradimo u bliskoj budućnosti, dogovor je sada otkazan“, rekao je iranski brigadni general Ahmad Reza Purdastan novinarima 2016. godine nakon što je propao dogovor o kupovini T-90 od Rusije.

„U atmosferi pretnji pokušavamo da razvijemo sopstvene preko potrebne odbrambene kapacitete i sposobnosti“, dodao je on.
Iranski kontraadmiral Alireza Tangsir rekao je u utorak da je svo oružje koje se koristi u vežbama domaće proizvodnje.

Inače, tokom ovih višednevnih vojnih vežbi, koje se održavaju u Hormozganu, Bušeru i Kuzestanu, uvežbavaju se različiti scenariji, uključujući vazdušni napad na nuklearnu elektranu u Bušeru, izgrađenu uz pomoć ruskog Ministarstva za atomsku energiju. Vežbe su takođe uključivale amfibijsku taktiku ratovanja i napad helikoptera, kao i testove lansiranja balističkih projektila i odbijanja napada raketnog napada.

Komandant Kopnene vojske korpusa Iranske revolucionarne garde, brigadni general Mohamed Pakpur, pohvalio se u sredu preciznošću elitnog ogranka oružanih snaga, rekavši novinarima:

„Naši jurišni i borbeni dronovi mogu da naciljaju bilo koje mesto koje smatramo neophodnim, na način da je moguće pogoditi i detonirati bilo koju metu pomoću takvog oruđa, nakon procesa u kome su takve letelice razvijene i opremljene“.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji