Najnovije

Kijev u strahu: Armije donbaskih republika već raspolažu "avijacijom dronova"

Ukrajina nakon 2014-te čini sve što je u njenoj moći da je SAD i Zapad upotrebe protiv Rusije. Amerikanci i njihovi evropski sateliti, naravno, nisu protiv toga, a Kijev takvim stanjem stvari čak trguje, kamčeći bespovratnu pomoć, povoljne kredite, opraštanje dugova i naoružanje.

Međutim, ne usuđuje se da zarati sa Rusijom, ili da bar pokuša da silom vrati Krim i teritoriju koju kontrolišu dve donbaske republike (Donjecka i Luganska). Ali, ne samo zato što je Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, već u pozorio i Kijevi njegove zapadne mentore da Ukrajina – ako dilom krene na Donbas – može izgubiti i sopstvenu državnost.

Ukrajinska vojska na liniji fronta u Donbasu navodno se sve češće suočava sa upotrebom „ruske avijacije“.

Ukrajinski pukovnik Dmitrij Kašćenko, komandant 58. posebne motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, javno se požalio da armije donbaskih republika već raspolažu avijacijom u vidu dronova i da je uspešno koriste.

„Orlan”. Sa njihovom unapređenom verzijom. Dejstvuju sa 5500–6500 metara, a mi im na toj visini ne možemo ništa. Ti dronovi nas špijuniraju, a mi nismo u stanju da to sprečimo ni sredstvima za radioelektronsku borbu“.

Kašćenko se požalio i na dronove koji nose bombe, mine i raketne projektile i nastavio:

„Protivnik ima i sve moćniju elektronsku obaveštajnu službu. Sve aktivnije ometa naše dronove i koristi sredstva kojima blokira našu telemetrijom i korišćenje GPS“.

Još mu se `od srca` otelo:

 „Oni sva ta sredstva razvijaju, a mi shvatamo da nemamo čime da se suprotstavimo osvajačima. Ovo vreme je pomalo depresivno“.

Kašćenko je naglasio da je „modernizovano izviđačko i vazdušno-desantno prenosivo naoružanje” jedino u naoružanju ukrajinske armije što je čini jačom nego u vreme ratnih operacija vođenih 2014-te i 2015-te.

Začudo, uopšte nije pomenuo da je Ukrajina od Turske kupila partiju udarnih dronova «Bajraktar».

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji