Najnovije

Rusija traži hitno povlačenje američkih snaga iz Sirije: Gde su oni tu je bezvlašće i nasilje

Moskva zahteva hitno povlačenje svih stranih snaga koje se nezakonito nalaze u Siriji, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

„Sjedinjene Američke Države očigledno ne uspevaju da se izbore sa terorizmom čak ni u lokalnim razmerama, a da ne spominjemo globalne. Ispad pripadnika ID sa napadom na zatvor u gradu Hasaka to jasno pokazuje“, rekao je Poljanski.

Kako je istakao, nezakonito prisustvo američkih vojnika na teritoriji Sirije dovelo je do stvaranja „zone bezakonja“ na severoistoku u kojoj strani teroristi, militantni i različiti kriminalni elementi deluju potpuno nekažnjeno.

„U tim područjima caruju bezvlašće i nasilje. Upravo u takvim mestima gospodari situacije dele teroriste na 'dobre i loše', dobijaju 'drugi život', određene indulgencije, aktivno sprovode radikalizaciju stanovništva. Takva atmosfera je karakteristična za sva mesta u kojima boravi američka vojska, kako tokom dislokacije, tako i nakon odlaska. Poslednji primer je Avganistan, čije su stanovništvo SAD ostavile sa teškim teretom problema koji su se nagomilali tokom dugih godina američke okupacije“, konstatovao je predstavnik Rusije.

On je podsetio da je naneta ozbiljna šteta teroristima ID u Siriji koje su uništili ili primorali da beže sa teritorije koja je pod kontrolom zakonitih vlasti u Siriji.
„Problemi ostaju pre svega tamo gde su Amerikanci stvorili pravni vakuum, tamo gde su teritorija suverene zemlje okupirale strane trupe“, precizirao je Poljanski.

Kako je rekao, sirijska vojska uz podršku Rusije nastavlja sa potragom i likvidiranjem terorista ID u Siriji.

Osvrnuo se i na zauzimanje zatvora „Sina“ od strane terorista u kome je bilo oko 5.000 džihadista.

„Istorija vas ničemu ne uči, kao ni vaše sopstvene greške. Više puta smo upozoravali do čega može dovesti povlađivanje terorističkim elementima“, naglasio je Poljanski.

Oružane snage SAD ilegalno kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Deir el Zor, Hasaka i Raka, gde se nalaze najveća naftna i gasna polja u Siriji. Zvanični Damask više puta je prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji puta nazvao okupacijom i državnom piraterijom sa ciljem direktne krađe nafte.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji