Najnovije

HUTI MOGU DA POREMETE PROIZVODNJU NAFTE: Amerika šalje pomoć Saudijskoj Arabiji

SAD su poslednjih nedelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena nastoji da ublaži napetost u sve komplikovanijim odnosima Vašingtona i Rijada, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz američke administracije. Visoki američki zvaničnik potvrdio je u nedelju Rojtersu, pod uslovom anonimnosti, da su odbrambeni sistemi Patriot poslati u Saudijsku Arabiju, pošto je reč o odluci koja nije zvanično objavljena.

Huti (Foto: Al Masirah)

On je još dodao da je ta odluka u skladu sa obećanjem predsednika Bajdena da će "Amerika čuvati leđa svojih prijatelja u regionu".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan osudio je u nedelju postupke snaga Huta u Jemenu, nakon što su pokrenuli jedan od svojih najintenzivnijih napada bespilotnim letelicama i raketama na vitalne energetske objekte Saudijske Arabije, koji je izazvao požar na jednoj lokaciji i privremeno prekinuo proizvodnju nafte na drugom.

AP je u septembru izvestio da su SAD premestile sopstvene odbrambene sisteme Patriot iz vazduhoplovne baze Princ Sultan izvan Rijada, iako se Saudijska Arabija suočavala sa vazdušnim napadima jemenskih pobunjenika i insistirala da su ovi raketni sistemi ključni za njenu odbranu od napada Huta.

Odnosi između SAD i Saudijske Arabije su napeti otkako je Bajden preuzeo dužnost, pošto je američki predsednik odbio da ima direktnu komunikaciju sa prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom i uklonio Hute sa liste terorističkih grupa, navodi Rojters.

Kako su SAD i Izrael okrenuli leđa Ukrajini, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji