Najnovije

NOVA ERA NAORUŽANJA JE POČELA: Rusija pustila S-500 ''Prometej'' u serijsku proizvodnju

Počela je serijska proizvodnja najnovijeg PVO sistema S-500 (Prometej), izjavio je u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana Jan Novikov, generalni direktor ruskog koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej.

S-500 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„Serijska proizvodnja sistema S-500 organizovana je korišćenjem najnovijih dostignuća domaće nauke i tehnologije. Borbene mogućnosti ovog sistema znatno prevazilaze mogućnosti ranije kreiranih PVO i PVO sistema. S-500 je sposoban da postane osnova ruskog vazdušno-kosmičkog odbrambenog sistema“, rekao je on.

Generalni direktor je istakao da će S-500 biti isporučen vojsci u roku koji je predviđen državnim odbrambenim nalogom.

S-500 „Prometej“ se odnosi na novu generaciju protivvazdušnih raketnih sistema „zemlja-vazduh“. Ovo je univerzalni kompleks za presretanje velikog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

Državna testiranja S-500 počela su 2020. godine. Tada je zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao da vojska očekuje da dobije prve PVO sisteme tog tipa 2021. godine, a da će serijska isporuka početi za još četiri godine.

O uspešnoj akciji ruskih bezbednjaka pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji