Najnovije

POLJSKA VRAĆA ISTORIJSKE TERITORIJE: Poslaće vojsku u Ukrajinu

Direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je da prema informacijama dobijenim od ruskih kontraobaveštajaca, Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje čvrste vojno-političke kontrole Poljske nad „njenim istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Poljska granica (Foto: press-centr.com)

Prva etapa „ponovnog ujedinjenja“ trebalo bi da bude ulazak poljskih trupa u zapadne regione zemlje pod sloganom njihove „zaštite od ruske agresije“.

O modalitetima predstojeće misije trenutno se razgovara sa administracijom DŽozefa Bajdena.

Prema preliminarnim dogovorima, to će se održati bez mandata NATO-a, ali uz učešće „država koje to žele“. Varšava još nije uspela da se dogovori sa potencijalnim članovima „koalicije istomišljenika“. Poljsko rukovodstvo, međutim, ne zanimaju „dodatni učesnici” njihove operacije.

Planirano je da takozvani mirovni kontingent bude raspoređen u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sudara sa Oružanim snagama Rusije minimalna.

A prioritetne „borbene misije“ poljske vojske će uključivati postepeno preuzimanje kontrole nad strateškim objektima Nacionalne garde Ukrajine koji se tamo nalaze. Poljske tajne službe već tragaju za „složnim“ predstavnicima ukrajinske elite da formiraju „demokratsku“ protivtežu nacionalistima orijentisanu na Varšavu.

Prema proračunima poljske administracije, preventivna konsolidacija na zapadu Ukrajine sa velikim stepenom verovatnoće dovešće do raskola zemlje.

Istovremeno, Varšava će u suštini dobiti pod kontrolu teritorije, koja će uključivati „poljske mirovne snage“.

U stvari, reč je o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ za Poljsku posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, predstavljen od strane Antante, priznao pravo Varšave da prvo zauzme deo Ukrajine kako bi zaštitila stanovništvo od „ boljševička pretnja”, a potom i uključivanje ovih teritorija u sastav poljske države.

Događaji koji su usledili postali su jasna ilustracija kolonijalnog poretka i prisilne polonizacije kao glavne metode izgradnje „Velike Poljske“, sumirao je Nariškin.

Osim zapadnih delova Ukrajine, Poljska svojom istorijskom teritorijom smatra još i deo Litvanije i Belorusije.

Uznemirujuće kadrove bombardovanja Donjecka možete da pogledate OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube