Najnovije

SCENARIO KAO PRED RAT U UKRAJINI: Prva evropska zemlja pozvala građane da napuste Moldaviju

Ministarstvo spoljnih poslova Letonije poziva svoje građane da napuste nepriznatu Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku i da ne putuju putuju tamo, navodi se u saopštenju ministarstva na Tviteru.

Pridnjestrovlje (Foto: RIA Novosti)

„S obzirom na… aktivnosti oružanih snaga u blizini moldavske granice, pozivamo građane da ne putuju u pridnjestrovski region, a one koji su već tamo da napuste region“, navodi se u poruci.

U nepriznatoj Pridnjestrovskoj Republici su se prethodnih dana desila tri teroristička napada - na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju, kod kasarne kod sela Parkani i na kulu radio-televizijskog centra kod sela Majak. U republici je uveden „crveni“ stepen terorističke pretnje.

Istražni komitet Pridnjestrovlja otvorio je krivične postupke po članu „teroristički čin koji je izvršila grupa lica upotrebom vatrenog oružja“.

Predsednik nepriznate Pridnjestrovske Mokdavske Republike Vadim Krasnoselski rekao je da tragovi organizatora eksplozija u Pridnjestrovlju vode u Ukrajinu.

Ruska Federacija je navela da osuđuje pokušaje uvlačenja Pridnjestrovlja u ono što se dešava u Ukrajini, dok situaciju na levoj obali Dnjestra pouzdano kontrolišu mirovnjaci.

Pridnjestrovlje, čiji su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija na talasu nacionalizma pridružiti Rumuniji. Godine 1992., nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.

Podsećamo da su i pre početka ruske vojne intervencije u Ukrajini ministarstva spoljnih poslova evropskih zemalja jedno za drugim pozivala svoje građane da napuste Ukrajinu, a na to su if podstakle informacije estonske obaveštajne službe, koja je saznala da su snage Rusije, DNR i LNR tada bile u pripremi za ratna dejstva.

O situaciji u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji