Najnovije

OD ”TOPOLJA” DO ”SARMATA”: Roskosmos prvi put predstavio svoj vojni program (VIDEO)

Ruska državna korporacija Roskosmos objavila je uoči Dana Pobede – 9. maja video-klip u kojem prvi put otvoreno prikazuje svoj odbrambeni program, koji obuhvata proizvodnju inerkotinentalnih raketa i raketnih sistema, poput „Sarmata“, „Topolja“ i „Iskandera“.

Foto: RIA

Roskosmos je poznat po lansiranju raketa-nosača „Sojuz“ i Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali se, istorijski gledano, prvo u Sovjetskom Savezu, a potom u Ruskoj Federaciji, civilni segment raketno-kosmičkog sektora Roskosmosa razvijao u čvrstoj vezi s vojnim.

Prva uspešno testirana međukontinentalna balistička raketa na svetu R-7, čuvena „sedmica“, postala je osnova i za prvu raketu-nosač koja je otvorila put čovečanstva ka kosmičkoj eri – upravo na njoj su u svemir bili lansirani prvi satelit i prvi svemirski brod s posadom.

R-7 do danas predstavlja osnovu za rakete-nosače „Sojuz“, naravno, u modernizovanom vidu. Sva lansiranja s posadom izvode se upravo na raznim modifikacijama „Sojuza“.

Dvoipominutni video-snimak Roskosmosa, koji je predstavljen uoči Dana Pobede, naglašava vezu civilnog i odbrambenog sektora kompanije.

U prvom delu video-klipa predstavljen je civilni blok: kroz lansiranje ruskih i inostranih satelita u orbitu, kosmonautiku, kosmički turizam, izgradnju i korišćenje Međunarodne svemirske stanice, razvijanje i lansiranje međuplanetarnih stanica, usluge za daljinsko sondiranje Zemlje i diversifikaciju proizvodnje.

Drugi, vojni blok je predstavljen proizvodnjom interkontinentalnih balističkih raketa „Topolj-M“, „Jars“ i naprednog „Sarmata“, balističkih raketa za podmornice „Bulava“ i „Sinjeva“, hipersoničnog raketnog kompleksa „Kinžal“, raketnih kompleksa „Iskander“, komunikacionih vojnih sistema, sistema za navigaciju i izviđanje, kao i brodskih lansirnih uređaja.

„Za ovakav Roskosmos još niste znali. Srećan Dan pobede!“, navodi se na kraju video-zapisa.

Vezu s praznikom naglašavaju kadrovi kosmonauta koji je raširio Zastavu Pobede tokom izlaska u otvoreni kosmos na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg prethodno je "Raša tudej" otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine "kako bi na taj način dobio državljanstvo". Snimak njegovog razgovora sa Rusima pogledajte OVDE.

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji