Najnovije

RUSIJA OBJAVILA DOKAZE: Američka vojska iz svojih laboratorija pustila majmunske boginje (FOTO/VIDEO)

Majmunske boginje su uvezene iz Nigerije, gde rade najmanje četiri američke biološke laboratorije, rekao je Igor Kirilov, načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije.

Laboratorija (Foto: RIA Novosti)

„Prema izveštaju SZO, unošenje zapadnoafričkog soja uzročnika majmunskih boginja potiče iz Nigerije, još jedne države u kojoj su Sjedinjene Američke Države razvile svoju biološku infrastrukturu. Prema dostupnim informacijama, postoje najmanje četiri biolaboratorije. pod kontrolom Vašingtona u Nigeriji“, rekao je on.

Kirilov je takođe podsetio na čudnu slučajnost koja zahteva proveru stručnjaka.

„Prema podacima evropskih i američkih medija, u materijalima Minhenske bezbednosne konferencije 2021, odnosno u kontekstu pandemije KOVID-19, razrađen je scenario za suzbijanje epidemije izazvane novim sojem virusa majmunskih boginja, “, rekao je general.

Načelnik snaga RHBZ-a je pozvao SZO, u kontekstu brojnih slučajeva kršenja američkih zahteva o biološkoj bezbednosti i činjenica nepažljivog skladištenja patogenih biomaterijala, da istraži aktivnosti nigerijskih laboratorija koje finansira SAD u Abudži, Zariji, Lagosu i obavesti međunarodnu zajednicu o rezultatima.

Kirilov je takođe rekao da Ministarstvo odbrane Rusije zna da „do danas 98 odsto obolelih čine gej muškarci stariji od 20 godina“.

General je takođe upozorio da bi ampule za male boginje iz laboratorija koje se nalaze u Sjedinjenim Državama mogle pasti u ruke terorista.

„Nedostatak odgovarajuće kontrole i kršenje pravila o biološkoj bezbednosti u Sjedinjenim Državama može dovesti do upotrebe ovog patogena u terorističke svrhe. Nepoznate ampule sa virusom su više puta pronađene“, rekao je on.

Prema rečima Kirilova, rad u ovim ustanovama odvijao se ilegalno, pošto je rezolucijom Svetske zdravstvene skupštine broj 49.10 iz 1996. godine dozvoljeno skladištenje uzročnika malih boginja samo u jednoj američkoj laboratoriji – Centru za kontrolu i prevenciju infekcija u Atlanti. .

Majmunske boginje su retka virusna infekcija koja se takođe može preneti među ljudima. Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, drhtanje i iscrpljenost. Može se razviti i osip.

Lečenje majmunskih boginja je simptomatsko, a bolest obično prolazi sama od sebe u roku od nekoliko nedelja. Međutim, moguć je težak tok, posebno kod pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom od drugih bolesti, ocenili su finski stručnjaci.

O stanju na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube