Najnovije

STRAH ZAPADA: Rusija preko Sirije ostvaruje ciljeve u Ukrajini

Rusija može da iskoristi pitanje jedinog otvorenog humanitarnog koridora u Siriji na kontrolnom punktu Bab al Hava na granici sa Turskom kao „čip za pregovaranje” protiv Zapada, piše NJujork Tajms, pozivajući se na zapadne diplomate.

Sirija (Foto: SANA)

Kako navodi američki list, Moskva bi mogla da iskoristi svoj veto na glasanju u Savetu bezbednosti UN o održavanju humanitarnog koridora u Siriji kako bi postigla ustupke o sankcijama Rusiji od zapadnih zemalja. Troje zapadnih diplomata reklo je da je Rusija poslala nejasne signale da bi mogla da pokuša da iskoristi glasanje u svoju korist u vezi sa Ukrajinom.

Visoki američki diplomata najavio je nameru SAD i drugih zemalja Saveta bezbednosti da pošalju Moskvi „jasan signal“ sa pozivom da ne zatvara koridor, ali, po njegovom mišljenju, nema garancija da će Rusija to poslušati.

Diplomate su takođe rekle da bi moguće zatvaranje humanitarnog koridora gotovo sigurno primoralo hiljade ljudi da napuste Siriju, što bi pogoršalo izbegličku krizu u Evropi i na Bliskom istoku.

Prema rečima jordanskog ministra spoljnih poslova Safadija, sukob u Ukrajini ima velike posledice po Siriju i ceo region. Safadi je rekao i da Aman oprezno prati politiku Rusije u vezi sa budućim glasanjem u Savetu bezbednosti.

„S obzirom na trenutnu dinamiku, posledice bi mogle biti ozbiljne u pogledu uslova života sirijskih izbeglica i raseljenih lica“, rekao je jordanski šef diplomatije, a prenosi NJujork tajms.

Ranije, 28. maja, saopšteno je da je Turska nanela 250 udara na kurdske položaje za dva dana od početka turske vojne operacije u severnoj Siriji. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je 26. maja da će ta zemlja verovatno biti prinuđena da sprovede novu operaciju u Siriji u slučaju povećanja pretnje u njenoj pograničnoj oblasti. On je napomenuo da su SAD i Rusija obećale da će smanjiti prisustvo terorističkih organizacija na tursko-sirijskoj granici na dubini do 30 kilometara od turske granice, ali da nisu održale reč.

Kako bi mogao da se završi rat u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube