Najnovije

Najmoćnije oružje koje Amerika šalje Ukrajini: Ispaljuje šest projektila za manje od minut (VIDEO)

Američki predsednik DŽozef Bajden objavio je danas da će Amerika uputiti Kijevu novi paket pomoći koji obuhvata višecevne bacače raketa "HIMARS".

„Danas objavljujem da izdvajamo novi važan paket pomoći u sferi bezbednosti, koji treba da pruži neophodnu i pravovremenu podršku ukrajinskim vojnicima. Zahvaljujući dodatnim finansijskim sredstvima za Ukrajinu, koja su odobrena uz većinsku podršku Kongresa, SAD imaju mogućnost da nastave isporuke značajne količine oružja Ukrajini“, navodi se u pisanoj Bajdenovoj izjavi koju je objavila Bela kuća.

Kako je nakon toga saopštio Pentagon, novi paket američke vojne pomoći uključuje 4 sistema "HIMARS" koji se već nalaze u regionu, četiri helikoptera Mi-17, hiljadu raketa „DŽavelin“ i 15 taktičkih vozila, radare.

Sjedinjene Američke Države su unapred prebacile bacače "HIMARS" u Evropu kako bi osigurale njihovu brzu predaju Ukrajini. Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da je Kijev uverio Ameriku da neće koristiti višecevne bacače raketa za napade na ciljeve na teritoriji Rusije.
Obuka Oružanih snaga Ukrajine za korišćenje ovih bacača trajaće oko tri nedelje, dodao je on.

Takođe, američko Ministarstvo odbrane je saopštilo da nema nameru da se uključuje u konflikt u Ukrajini ali da ne priznaje Rusiji pravo veta na isporuke naoružanja.

Najvažniji značaj sistema "HIMARS" je u tome što je projektovan i namenjen prvenstveno za protivartiljerijsku borbu, mada se može koristiti i kao protivpešadijsko i protivoklopno oružje, u zavisnosti od municije. Prvobitno dizajniran za ispaljivanje kasetne municije koja bi u potpunosti bombardovala ciljno područje fragmentacionom municijom – uništavajući pešadijske, artiljerijske položaje i laka oklopna vozila – od 2006. godine sistem je unapređen da ispaljuje i precizne rakete sa jednom bojevom glavom.

"HIMARS" je sam po sebi lakša i mobilnija verzija višecevnog raketnog bacača M270. Dok je M270 dizajniran oko šasije oklopnog vozila Bredli i koristi gusenice za kretanje, M142 Himars koristi isti raketni sistem montiran na šasiju kamiona srednje veličine. Iako je polovina kapaciteta ispaljivanja projektila žrtvovana "HIMARS" može da nosi samo šest projektila umesto 12 – postignuta je značajna prednost u mobilnosti, strateškoj i taktičkoj, jer se vozilo lako transportuje transportnim avionima i postiže značajna mesta na ravnom terenu kao što je npr. ukrajinske ravnice.

U svom raketnom modulu može da nosi ili šest standardnih projektila ili jednu veliku, naprednu taktičku raketu M39 ATCMS sa dometom do 300 kilometara. SAD su već najavile da u Ukrajinu neće poslati ovu raketu dugog dometa, već samo standardne rakete.

U sadašnjem razvoju situacije na ukrajinskom ratištu, Rusija, čije su trupe iscrpljene i na izmaku ljudstva i borbenih vozila, sve više koristi artiljeriju u kojoj je već imala značajnu prednost. Bez nadmoći u vazduhu, jedina odbrana od artiljerije je sopstvena artiljerija, zbog čega su zapadne zemlje poslednjih nedelja dale prioritet isporuci preciznih artiljerijskih sistema većeg dometa od ruskih sistema.

Sa svojim GPS vođenim projektilima, "HIMARS" je idealno oružje za udare na položaje ruske artiljerije. Kamioni velike snage mogu ispaliti svih šest svojih projektila za manje od jednog minuta, daleko izvan dometa klasične ruske artiljerije, a zatim se brzo udaljiti od lokacije sa koje su pucali kako bi izbegli kontranapade ruske raketne artiljerije, aviona ili dronovi. Zatim se mogu vratiti na tačku snabdevanja za šest novih projektila, zauzeti novu vatrenu poziciju i ponoviti ceo postupak.

Iako se ne zna kojom će municijom SAD isporučiti ukrajinsku vojsku, postoji nekoliko verzija standardnih projektila kojima "HIMARS" može da ispali. Američka vojska danas najčešće koristi varijante M30 i M31, koje imaju sasvim različite efekte.

Podsetimo da je Rusija uputila notu svim zemljama, uključujući Ameriku, zbog isporuka oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je upozorio da će svi tereti koji sadrže vojnu pomoć Ukrajini biti legitimni cilj za Rusiju.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naglasili da da se zemlje NATO igraju vatrom šaljući oružje u Ukrajinu, a portparol Kremlja je rekao da to nimalo ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima.

Koje zemlje su danas uskraćene za ruski gas možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda/Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube