Najnovije

NAROD U JERMENIJI SE BUDI: Protest protiv američkih vojnih laboratorija

U Jerevanu je održana protestna akcija protiv bioloških laboratorija koje rade u Jermeniji koju finansira Ministarstvo odbrane SAD, pišu RIA Novosti.

Protest u Jerevanu (Foto: RIA Novosti)

Navodi se da je grupa demonstranata u gas maskama izvela performans ispred Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Nosili su i maske sa portretima ministarke zdravlja Anahit Avanesjan, premijera Nikola Pašinjana, preduzetnika DŽordža Soroša i Bila Gejtsa.

Kako je rekao jedan od organizatora događaja, bivši šef Advokatske komore Jermenije ipredsednik partije Zartonk (Buđenje) Ara Zorabjan, sada u zemlji postoji osam bioloških laboratorija. Ne govori se samo o Jerevanu, već i o regionima Gegarkunik, Lori, Širak, Sjunik i Tavuš.

„Glavno pitanje upućeno nadležnima je: zašto laboratorije koje rade u zdravstvenom sektoru finansira vojno ministarstvo SAD, a ne Ministarstvo zdravlja, da li program njihovog rada sadrži vojnu komponentu? rekao je.

Zorabjan je uveren da jermensko društvo treba da odbaci ovaj program, jer predstavlja pretnju po javno zdravlje, „eksperimenti na ljudima se mogu izvoditi u laboratorijama“.

Međunarodni ugovori i krivični zakon zemlje zabranjuju razvoj i proizvodnju biološkog oružja, podsetio je on.

Osim toga, države koje su „potencijalne mete“ mogu pokazati nezdravo interesovanje za Jermeniju. Među takvim zemljama aktivista je naveo Rusiju, Kinu, Iran.

"Poslali smo upite nadležnim organima da saznamo koji su biomaterijali izvezeni iz Jermenije, u koje zemlje i za koju svrhu. Da li laboratorije koje rade u Jermeniji sarađuju sa ukrajinskim. Prema našim saznanjima, takva saradnja postoji, oni sprovode zajedničkim projektima“, objasnio je Zorabjan.

On je takođe pozvao da se u istragu uključe predstavnici zainteresovanih zemalja i vlade SAD kako bi se odgovorilo na pitanje: da li su biolaboratorije korišćene u procesu razvoja biološkog oružja?

Ranije je ruska ambasada u Jerevanu saopštila da „aktivnost privatnih zapadnih kompanija koje sprovode biološka istraživanja u Zakavkaskom regionu u interesu Pentagona i prisustvo struktura uključenih u bioprojekte u Jermeniji i Ukrajini” zaslužuju pažljivu analizu.

Novosti sa fronta u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube