Najnovije

PUTIN O EVENTUALNOM NUKLEARNOM RATU: Ko će pobediti?

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

"Kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i jedan od njegovih garanta, Rusija se dosledno pridržava slova i duha Ugovora", naveo je Putin u pismu upućenom učesnicima konferencije o sporazumu u NJujorku, saopšteno je iz Kremlja.

"Mi polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti i zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice", naglasio je predsednik Rusije, preneo je Rojters.

On je istakao da je NPT za više od pola veka svog postojanja postao jedan od ključnih elemenata međunarodnog sistema bezbednosti i strateške stabilnosti, preneo je TASS.

Obaveze koje on predviđa u sferama neširenja, razoružanja i miroljubive upotrebe nuklearne energije u potpunosti zadovoljavaju interese i nuklearnih i nenuklearnih država, naglasio je Putin.

"Uvereni smo da sve zemlje koje se ponašaju u skladu sa NPT treba da imaju pravo pristupa civilnoj nuklearnoj energiji bez ikakvih dodatnih uslova. Spremni smo da podelimo sa partnerima naše iskustvo u oblasti nuklearne energije", naveo je on.

Putin je istakao da Moskva pridaje veliki značaj sistemu garancija IAEA kao verifikacionom mehanizmu NPT i smatra da je veoma važno obezbediti njegovu nepristrasnu, depolitizovanu i tehnički utemeljenu upotrebu.

O novom sukobu u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube