Najnovije

ZELENSKI SPOMENUO BALKAN: Kritikovao globalnu bezbednost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

"Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo - Balkan, pa - Tajvan, sada možda Kavkaz... Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba", naveo je Zelenski.

On je ponovo optužio Rusiju da je "potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva" i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija "izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom".

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih naroda u Evropi i drugim delovima sveta.

"Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države", poručio je Zelenski.

O povlačenju ukrajinske vojske iz Avdejevke pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube