Najnovije

SIRIJSKI MILITANTI U LIBIJI KUKAJU, HOĆE KUĆI! Turska ih ne pušta, već ih baca na još veće muke! (VIDEO)

Sirijski militanti koji su se borili za Tursku u Libiji žele da se vrate kući, ali Ankara odbija da ih pusti, izvestila je 4. septembra Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Turski teroristi. (Foto: Jutjub)

- Turska nastavlja da odbija da vrati plaćenike u Siriju, uprkos zahtevima plaćenika da se vrate kućama, u svetlu njihovih niskih mesečnih plata i zlostavljanja od strane komandanata - navodi se u izveštaju posmatračke grupe sa sedištem u Londonu.

Turska navodno nije platila militantima više od šest meseci. Turska vojska drži militante zaključane u svojim kampovima, od kojih se većina nalazi oko libijske prestonice Tripolija. Svako ko pokuša da pobegne biva podvrgnut ozbiljnoj kazni, uključujući i mučenje.

Između 2019. i 2020. Turska je poslala na hiljade svojih sirijskih zastupnika u Libiju da podrže sada nefunkcionalnu Vladu nacionalnog jedinstva protiv Libijske nacionalne armije. Sukob između dve libijske strane okončan je pre oko dve godine. Međutim, Ankara tek treba da povuče svoje zastupnike iz ratom razorene zemlje.

Prema SOHR-u, više od 7.000 sirijskih militanata i dalje je raspoređeno u Libiji pod komandom turske vojske do danas.

Turska verovatno planira da zadrži svoje sirijske zastupnike u Libiji dok se tamo ne formiraju prijateljska centralna vlada i oružane snage. Trenutno se dva saveznika Ankare u zemlji Abdul Hamid Dbejbeh, šef Vlade nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, i Fati Bašaga, navodno privremeni premijer, bore za vlast.

U poslednjih nekoliko nedelja Tripoli je doživeo nekoliko rundi sukoba pristalica Dbejbeha i Bašage. Desetine ljudi je ubijeno ili ranjeno. Ipak, turska vojska i njeni zastupnici nisu intervenisali. Glavni cilj Turske je navodno da uspostavi stalno vojno prisustvo u Libiji kako bi imala koristi od bogatih prirodnih resursa te zemlje i proširila svoj uticaj u Sredozemnom moru.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji