Najnovije

BAJDEN: SAD će vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Kine

Američki predsednik DŽozef Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvesno je da će to naljutiti Peking, ocenio je Rojters.

DŽozef Bajden (Ilustracija: Flickr/Jutjub)

U intervjuu za "CBS" mrežu u nedelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

"Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana", poručio je Bajden.

Upitan da pojasni da li je hteo da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".

Rojters podseća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila.

"Predsednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promenila. To ostaje isto", poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana.

O početku Trećeg svetskog rata pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube