Najnovije

ORUŽANE SNAGE DNR I LNR POSLE REFERENDUMA: Šta će dalje biti sa njima?

Od najave referenduma o prisajedinjenju DNR i LNR Rusiji se postavljalo pitanje šta će biti sa oružanim snagama te dve republike.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Piše: Miodrag Milikić

Oružane snage republika Donbasa, odnosno Narodna milicija DNR i Narodna milicija LNR, su formirane 2014. godine na samom početku borbenih dejstava, kada su ta dva subjekta putem referenduma proglasila nezavisnost i otcepila se od Ukrajine.

U periodu 2014 -2015. ove dve vojske, koje su imale međusobnu koordinaciju, su ostvarile značajne uspehe na frontu do postizanja sporazuma u Minsku, prema kojima su sukobljene strane bile dužne da ostanu na položajima koji su zauzeti do potpisivanja sporazuma. Takođe prema sporazumu je bilo zabranjeno izvođenje inžinjerijskij radova i dovlačenje teškog naoružanja na liniju kontakta, ali je bilo mnogo slučajeva kršenja tog uslova.

Od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini i priznavanja nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije, oružane snage dveju republika Donbasa su uključene u borbe za oslobođenje delova tog regiona koje su kontrolisale Oružane snage Ukrajine, i ostvaren je značajan napredak.

Od početka rata u Ukrajini LNR i DNR su izgubile svoje prve vrhovne komandante, odnosno predsednike, Valerija Bolotova, Igora Plotnickog i Aleksandra Zaharčenka, kao i legendarne komandante bataljona koji su doprineli tome da se te dve republike održe.

Sada se postavlja pitanje šta će biti dalje sa NM DNR i NM LNR posle prisajedinjenja tih regiona Ruskoj Federaciji.

Logično je da će te dve vojske biti integrisane u Oružane snage Ruske Federacije, najverovatnije u sastavu Zapadnog vojnog okruga, a njihovi nazivi, zastave jedinica i ordenje će imati čisto istorijsku ulogu u budućnosti.

DNR i LNR su nakon referenduma integrisane u ustavni poredak Ruske Federacije, i samim tim prestaje njihova sopstvena jurisdikcija u tim oblastima zato što više nisu nezavisni subjekti.

Novu poruku Aleksandra Dugina pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji