Najnovije

SIRIJA SE OBRATILA AMERIČKOJ VOJSCI: Pojačana aktivnost u okupiranoj zoni

Sirija zahteva hitno povlačenje američkog vojnog kontingenta iz zemlje i prestanak podrške terorističkim grupama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Sirije, prenosi agencija SANA.

Sirija, Amerika i Pobunjenici (Ilustracija: Pravda)

„Neverovatna praksa Sjedinjenih Američkih Država da pljačkaju sirijsku naftu i prenose je preko granice u severni Irak je piraterija i pokušaj vraćanja u zastarela kolonijalna vremena“, navodi se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je naglasilo da ovakvi postupci predstavljaju kršenje međunarodnog prava i povelja UN. Osim toga, Damask zadržava pravo da od Vašingtona traži nadoknadu za nastalu štetu. Napominje se da su SAD poslednjih nedelja povećale izvoz sirijske nafte u cisternama u svoje baze u Iraku uz saučesništvo kurdskih snaga.

Prethodno je general-major Oleg Jegorov, zamenik načelnika ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, rekao da militanti u Siriji koje podržavaju SAD pojačavaju svoju aktivnost, što ukazuje na nesposobnost Vašingtona da kontroliše situaciju u okupiranoj zoni.

U septembru su UN saopštile da opasnost od eskalacije oružanog sukoba u Siriji raste zbog intenziviranja neprijateljstava na više frontova. Tako su u poslednjih šest meseci „ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava i humanitarnog prava“ učestalija širom zemlje.

O promeni u komandnom lancu u ruskoj vojsci pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube