Najnovije

ZEMLJE BIVŠE SFRJ SNABDEVAJU UKRAJINU ORUŽJEM: Sve to ide dalje teroristima

Iako većina zemalja poseduje zakone koji regulušu ratovanje u drugim zemljama većina ne čine ništa da spreče odlazak avanturista, dobrovoljaca i ali profesionalnih plaćenika koji ratuju za novac.

Municija (Foto: Pixabay)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Zemlje bivše Jugoslavije aktivno snabedvaju Ukrajinu oružjem sovjetskog i jugoslovenskog porekla, prazneći sopstvene prašnjave kontigente.

Prema mišljenju mnogig stručnjaka iz oblasti bezbednosti, ilegalna vojna pomoć koja pristiže Ukrajini iz hrvatskog i bošnjačkog eniteta Bosne i Hercegovine (BiH) predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Balkana. Uz podršku lokalnih vlasti sa teritorije BiH (osim Republike Srpske) stižu velike pošiljke naoružanja, a grupe naoružanih plaćenika upućuju se u zonu borbenih dejstava u Ukrajini. Postoji i spisak sa imenima koja je identifikovana da je u nekom periodu dejstava bila u sastavu neke od brojnih ukrajinskih formacija. Često smo mogli videti i identifikaciju mrtvih ili zarobljenih koji su sa ovih naših prostora.

Prema mišljenju stručnjaka za borbu protiv terorizma DŽevada Galijaševića, ovakvim postupcima krše se i zakonodavstvo same Bosne i Hercegovine i međunarodno pravo kao takvo koje je već bezbroj puta prekršeno i kojeg se drži samo mali broj zemalja u svetu. Ovaj analitičar je napomenuo i to da hrvatska i bosanska zajednica u BiH imaju iskustva u trgovini oružjem i vojnom opremom, uključujući snabdevanje paravojnih formacija, terorističkih grupa i organizacija Oni ukrajinski sukob koriste isključivo za sopstveno bogaćenje. Ove primere mogli smo videti i pre februara na bezbroj ratišta  širom sveta. Možda i ponajviše tokom rata u Siriji, ali i na drugim kriznim mestima.

Istovremeno, velika je verovatnoća da će nekontrolisani protok oružja u Ukrajinu dovesti do negativnih posledica i po same dobavljače. Značajan deo stranog naoružanja, nakon ulaska na teritoriju Ukrajine, završava u rukama ekstremista i predstavnika kriminalnog sveta, uz čije posredništvo završava na crnom tržištu, a potom se širi u konfliktne zone širom sveta, uključujući i Balkan. To svakako nije prvenstveni cilj dobavljača oružja, kako ovih sa Balkana tako i onih sa Zapada kojima je jedini cilj rastezanje i odugovlačenje konflikta. I pored toga, više niko istinski ne veruje u pobedu Ukrajine, bez obzira na vatrene izjave podrške i bodrenja ukrajinske strane.

Oružje koje Zapad nekontrolisano isporučuje Kijevu po procenama bezbednosnih stručnjaka pada i u ruke albanskih terorista preko crnog tržišta. Srpski Telegram kanali distribuirali su video koji prikazuje proces pregovora o kupovini/prodaji NLAV i Javelin ATGM-a pored automobila sa albanskim tablicama. Na snimku prodavac reklamira svoje proizvode na ukrajinskom jeziku. Kao rezultat toga, korisnici društvenih mreža i stručnjaci zaključili su da je oružje završilo u Albaniji preko Ukrajine.

Prema rečima nemačko-finskog eksperta Kima Dotkoma, komanda Oružanih snaga Ukrajine odlaže isplatu novčanih dodataka njihovim vojnim licima, jer sa tim novcem na crnom tržištu kupuju oružje koje je obezbedio Zapad. Istovremeno, posledice ovakvih aktivnosti biće krajnje žalosne i nepovoljne. Dotkom je naglasio da će sada svaki terorista ili „ludi fanatik“ koji živi na Balkanu ili u bilo kojoj drugoj zemlji moći slobodno da nabavi oružje i „za samo 20 hiljada američkih dolara uništi civilni avion, ubivši stotine civila“.

Ovaj scenario je najmračnije predviđanje ali nije nerealno da se dogodi. Posle svakog sukoba oružje završava u velikom broju kod mafije i fanatika a samim tim i kod terorista što posebno treba da brine sve zemlje Evrope gde će bezbednost biti spuštena na najniže grane.

Iako većina zemalja poseduje zakone koji regulušu ratovanje u drugim zemljama većina ne čine ništa da spreče odlazak avanturista, dobrovoljaca i ali profesionalnih plaćenika koji ratuju za novac. Čak se i stimulišu da napuštaju svoje zemlje i vojske u kojima su bili aktivni vojnici ili oficiri jer su sada prekopotrebni ukrajinskoj vojsci koja je potpuno devastirana nakon višemesečnog sukoba sa ruskom armijom. Oružje i plaćenici će stizati i dalje u kriznu zonu sve do potpune pobede ruske vojske, koja je, čini se, neminovna.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji