Najnovije

IZRAELU ODUZIMAJU NUKLEARNO ORUŽJE: Evo kome mora da ga preda

Izrael mora da se oslobodi svog nuklearnog oružja i preda svoju nuklearnu infrastrukturu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Ovu odluku doneo je Prvi komitet Generalne skupštine UN nakon rezultata prvog glasanja.

Izraelska nuklearna raketa (Ilustracija: Pravda)

Prema pisanju DŽeruzalem Posta, 152 zemlje su glasale za, pet protiv. Napominje se da se pet zemalja protivilo inicijativi: Kanada, Izrael, Mikronezija, Palau i SAD. Još 24 zemlje, uključujući članice Evropske unije, bile su uzdržane od glasanja.

Rezolucija UN skreće pažnju na činjenicu da je Izrael jedina država na Bliskom istoku i jedna od tri zemlje, uz Indiju, Pakistan i Južni Sudan, koja još nije potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

U dokumentu se Izrael poziva „da ne razvija, proizvodi, testira ili na drugi način nabavlja nuklearno oružje, da se odrekne posedovanja nuklearnog oružja i stavi sva svoja neobezbeđena nuklearna postrojenja pod puni opseg zaštitnih mera Agencije.

List je istovremeno podsetio da je ranije u oktobru zamenik ambasadora Izraela pri UN Mihal Majan skrenuo pažnju organizaciji na činjenicu da su, uprkos potpisivanju sporazuma, neke zemlje, posebno zemlje Bliskog istoka, prekršile njegove odredbe, i optužio je za to Iran i Siriju.

U avgustu ove godine u NJujorku je održana deseta konferencija o NPT. Kao rezultat sastanaka, učesnici nisu mogli da postignu jedinstveni dogovor o konačnom dokumentu. Prema ruskoj strani, mnogi učesnici konferencije imali su primedbe na predloženu verziju dokumenta. Diplomate iz Rusije su takođe navele da stavovi zemlje o nizu pitanja nisu uzeti u obzir.

Izraelski premijer Jair Lapid rekao je 24. avgusta da se izraelske vlasti ne protive međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, ali smatraju da je sadašnja verzija Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) neprikladna.

Uznemirujući snimak sa ukrajinskog ratišta pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube