Najnovije

FELDMARŠAL HAFTAR ZAPRETIO NEPRIJATELJIMA: Libija ponovo na ivici eskalacije

Glavnokomandujući Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar rekao je tokom posete regionu Al DŽufra da neće dozvoliti da ta severnoafrička zemlja "postane prostranstvo" za kolonijaliste.

Halifa Haftar (Ilustracija: Pravda)

„Nećemo dozvoliti da Libija postane prostranstvo za kolonijaliste koji pokušavaju da reše pogoršanu krizu na račun bogatstva Libijaca. Ako propadnu svi miroljubivi napori za povlačenje okupatora iz zemlje, nećemo imati drugog izbora nego da se upustimo u odlučujuću oslobodilačku bitku!“ rekao je on.

Prema Haftarovim rečima, LNA je spremna da počne borbu „bez oklevanja“, koristeći sve raspoložive snage.

„Mi nismo pristalice rata, mi smo pristalice mira, pristalice saradnje među narodima zasnovane na međusobnom poštovanju. Pristalica rata danas je onaj koji je poslao svoju vojsku i plaćenike u Libiju, želeći da se domogne našeg bogatstva, i onaj koji je sklapao sramne poslove sa onima koji su prodali svoju čast“, ​​dodao je feldmaršal.

Izjava Halife Haftara data je u toku eskalacije političke krize zbog nespremnosti Vlade nacionalnog jedinstva, na čelu sa Abd al-Hamidom Dbeibom, da podnese ostavku, jer je izgubila legitimitet još u decembru prošle godine.

Kao rezultat toga, u zemlji traje sukob između Vlade nacionalnog jedinstva i novog kabineta koji je izabrao Predstavnički dom, na čelu sa Fatijem Bašagom. Istovremeno, Dbeibova vlada nastavlja da sklapa međunarodne poslove.

Ranije je Vlada nacionalnog jedinstva potpisala memorandum o razumevanju sa Turskom, koji predviđa zajedničke istraživačke radove u mediteranskom basenu. Ovaj korak je izazvao negativnu reakciju kako unutrašnjih tako i spoljnih struktura, posebno u Egiptu i Grčkoj. Obe države su najavile nameru da koordiniraju svoje akcije u vezi sa memorandumom, pošto se Kairo i Atina protive bilo kakvoj turskoj aktivnosti u spornim oblastima Istočnog Mediterana.

O stanju na ukrajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji