Najnovije

ISTORIJSKI DOGOVOR: Turska povlači vojsku iz Sirije, označeni zajednički neprijatelji

Ministri odbrane Turske, Sirije i Rusije su se na sastanku u Moskvi dogovorili o povlačenju turskih trupa iz severne Sirije, piše list Al-Vatan, pozivajući se na izvore u Damasku.

Turska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Turske)

Prema rečima jednog od sagovornika lista, rezultat pregovora je bio „pristanak Turske na potpuno povlačenje trupa sa sirijskih teritorija koje zauzima na severu, kao i potvrda Ankare o poštovanju suvereniteta i integriteta Sirije.

" Na sastanku je bilo reči i o primeni sporazuma zaključenog 2020. godine o otvaranju autoputa M4, dodao je izvor.

Pored toga, napomenuo je, pregovarači su naglasili da su formacije Radničke partije Kurdistana (zabranjene u Turskoj) „agenti Izraela i SAD i predstavljaju najveću opasnost za Tursku i Siriju“.

Kako bi se osigurala implementacija postignutih sporazuma, planirano je formiranje specijalizovanih komisija, a ukoliko bude potrebno, strane će održati nove sastanke radi dalje koordinacije akcija, zaključuje se u publikaciji.

U Moskvi su 28. decembra vođeni pregovori ministara odbrane triju zemalja. Ovo je bio prvi zvanični susret predstavnika Ankare i Damaska u poslednjih 11 godina. Kako je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije, strane su konstatovale konstruktivnu prirodu dijaloga i potrebu njegovog nastavka radi dalje stabilizacije situacije u Siriji i regionu u celini.

U međuvremenu je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu najavio da bi tokom januara 2023. godine trebalo da se održi sastanak ministara spoljnih poslova Turske i Sirije.

Snimak posledica raketiranja Kijeva pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube