Najnovije

PUTIN IZDAO NAREĐENJE: "Admiral Gorškov" opremljen sistemima "cirkon" stupa na scenu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu.

Putin je na ceremoniji izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal vojske, a takođe je zahvalio stručnjacima odbrambene industrije koja je počela serijsku proizvodnju „Cirkona“.

„Želeo bih da istaknem da ćemo nastaviti da razvijamo borbeni potencijal oružanih snaga, proizvoditi perspektivne modele naoružanja i tehnike koji će čuvati bezbednost Rusije narednih decenija“, istakao je ruski lider.

„Danas imamo važan, ako ne i značajan, događaj: fregata ‘Admiral Gorškov’ kreće u daleki morski pohod. Tu nema ničeg neobičnog: to je uobičajena stvar, ali ovaj put je brod opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom ‘cirkon’, koji nema analoga, to je hipersonični sistem pomorskog baziranja, kao i drugim oružjem najnovije generacije“, rekao je Putin tokom ceremonije.

pravda.rs/2023/1/4/makijevka-2-ukrajinci-tvrde-da-su-pogodili-jos-jednu-rusku-kasarnu-stotine-mrtvih-vojnika/

„Ono (oružje) nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Uveren sam da će tako moćno oružje pouzdano štititi zemlju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje“, rekao je Putin.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

VAGNEROVCI SILAZE POD ZEMLJU: Ovo će biti gore od Azovstala - borbe će se voditi stotinama metara ispod zemlje

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube