Najnovije

BELORUSIJA DOBIJA SVOJU VERZIJU VAGNEROVE GRUPE: Lukašenko ih šalje u Ukrajinu?

Beloruska privatna bezbednosna kompanija GardServis, kojoj je Aleksandar Lukašenko dozvolio da ima vatreno oružje, možda se sprema da učestvuje u ratu protiv Ukrajine, piše Dojče vele na ruskom jeziku.

Vojska (oto: RIA Novosti)

Dojče vele piše da je ova kompanija povremeno povećala broj zaposlenih, a njeni kadrovi se obučavaju već nekoliko meseci.

Predstavnik opozicionog Zajedničkog prelaznog kabineta Svetlane Tihanovske za pitanja odbrane i nacionalne bezbednosti Valerij Sahaščik smatra da se osoblje GardServisa sprema da učestvuje u neprijateljstvima, a obuka se odvija na nekoliko beloruskih poligona.

– Znam da oficiri 5. brigade specijalnih snaga (sa sedištem u Marjinoj Gorki, Minska oblast – prim. red.) obučavaju službenike GardServisa na svom poligonu. Pored toga, kompanija je preuzela bazu nekadašnjeg Dinamovog centra za specijalnu obuku, tamo se takođe odvijaju aktivna dejstva“, kaže on.

Sahaščik sugeriše da bi broj zaposlenih u ovom preduzeću mogao biti više od hiljadu. Prema njegovim rečima, obuka i regrutacija traju već nekoliko meseci.

„Personal su uvećali oficirima, zastavnicima, narednicima i vojnicima koji su služili u snagama za specijalne operacije i specijalnim jedinicamorgana bezbednosti Belorusije“, dodaje Sahaščik.

Po njegovom mišljenju, pripadnici GardServisa mogu se koristiti u diverzantsko-izviđačkim grupama i za jurišne napade, kao plaćenici ruske Vagnerove grupe. Ranije je Sahaščik rekao da je ruskipredsednik Vladimir Putin uložio „veoma ozbiljnu sumu” u GardServis i da od njega stvara „beloruski pandan Vagnera”.

Šta se zna o GardServisu

Privatna kompanija za obezbeđenje GardServis pojavila se u Belorusiji u junu 2020.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je svojim ukazom dozvolio pripadnicima kompanije da nose, drže i koriste službeno i civilno oružje, kao i specijalna sredstva i fizičku silu na način propisan zakonom.

Kompaniju je predvodio Jevgenij Čanov, bivši vojnik brigade specijalnih snaga, koji je bio angažovan na geološkim istraživanjima u Centralnoj Aziji i Africi. Ubrzo je vlasnik GardServisa postao blizak prijatelj Lukašenkovog saradnika Viktora Šejmana, direktora Fondacije za sećanje na Avganistan Aleksandra Metle.

Dojče vele piše da samo „provereni“ ljudi mogu da uđu u preduzeće.

O stanju u Soledaru pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji