Najnovije

''BOREJ'', ''UDAV'' I ''BELI LABUDOVI'': Kakvo će oružje Rusija dobiti u 2023. godini? (VIDEO)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom konferencijskog poziva u januaru izjavio da je potrebno stalno analizirati iskustvo ruske vojske u Siriji i Ukrajini i na osnovu toga planirati nabavku vojne opreme.

Avangard (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ruska vojska će 2023. godine dobiti nove strateške nosače raketa, lansere sa interkontinentalnim balističkim raketama i novo pešadijsko naoružanje.

Nosač raketa Tu-160M (Beli labud)

Ove godine dalekometna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusijeće dobiti tri bombardera Tu-160M. U januaru prošle godine poleteo je prvi strateški raketonosac Tu-160M izgrađen u Rusiji od nule, a u decembru je završen program fabričkih ispitivanja na avionu. U istom mesecu poleteo je sledeći Beli labud nakon modernizacije. Rosteh je saopštio da su modernizovani bombarder Tu-160M i prvi avion proizveden u okviru programa za reprodukciju nosača raketa prebačeni na stanicu za testiranje leta.

Modernizovani avion je dobio novu avioniku, kao i motore NK-32-02. Osnovna verzija aviona sa četiri motora i promenljivim krilom može da nosi do 45 tona tereta, uključujući rakete H-101 i H-555. Tu-160 razvija maksimalnu brzinu do 2230 kilometara na sat.

Novi '’Borej-A'’

Krajem decembra porinuta je nuklearna podmornička krstarica „Imperator Aleksandar III“ projekta 955A „Borej-A“. Ovaj nosač raketa postao je sedma podmornica projekta 955 i četvrta izgrađena prema modernizovanom projektu 955A. Glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Evmenov rekao je da će Ratna mornarica 2023. godine dobiti nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“.

„Imperator Aleksandar III“ može da nosi 16 balističkih projektila na čvrsto gorivo Bulava. Ove interkontinentalne balističke rakete mogu manevrisati u gornjoj fazi, smanjujući verovatnoću da ih presretnu sistemi protivraketne odbrane. Ova nuklearna podmornica je dobila i šest torpednih topova kalibra 533 mm. Podmornice projekta 955 i 955A razvili su stručnjaci iz Centralnog projektantskog biroa Rubin za pomorsko inženjerstvo.

Jars

Strateške raketne snage će 2023. godine dobiti 22 lansera sa interkontinentalnim balističkim raketama, uključujući rakete Jars. U decembru je komandant Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakajev, rekao da će preopremanje mobilnih kopnenih raketnih sistema Jars biti završeno 2023. godine postavljanjem na borbeno dežurstvo novog raketnog puka formacije Bologovski. .

Strateški raketni sistem RS-24 Jars sa interkontinentalnim balističkim raketama na čvrsto gorivo je modifikacija kompleksa Topolj-M. Raketni kompleks dometa do 12 hiljada kilometara dobio je nova sredstva za prevazilaženje protivraketne odbrane. „Jars“ se smatra najmasovnijim raketnim sistemom Strateških raketnih snaga. NJegova mobilna verzija može da udari sa bilo kog mesta duž rute patrole.

Hipersonični '’Avangard'’

I ove godine Rusija će dobiti lansere sa interkontinentalnim balističkim raketama kompleksa Avangard, opremljene hipersoničnim bojevim glavama. Oni mogu manevrisati i kretati se velikom brzinom, savladavajući sistem protivraketne odbrane. Članak u japanskom časopisu Šukan Gendaj sugeriše da je pravovremeno presretanje Vangarde nemoguće.

Brzina planskih blokova „Avangard” je oko 7,5 kilometara u sekundi. Zbog toga je gotovo nemoguće pobediti ga protivraketnim odbrambenim sistemima. U decembru je drugi puk Avangarda stupio na borbeno dežurstvo u Orenburški raketni divizion Raketnih strateških snaga.

Sarmat

Strateške raketne snage će 2023. godine dobiti lansere sa interkontinentalnim balističkim raketama RS-28 Sarmat. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je početak rada na razmeštanju ovih sistema na proširenom sastanku odbora Ministarstva odbrane.

Kompleks RS-28 Sarmat razvijen je kao zamena za sovjetski kompleks R-36M2 Voevoda. Novu raketu odlikuje skraćeni aktivni deo putanje. Oprema rakete Sarmat uključuje nekoliko desetina vrsta nosivosti, što joj omogućava da pogađa mete gotovo bilo gde na Zemlji. Ova raketa može da nosi hipersonične blokove.

Ka-52M

Početkom januara, izvor TASS-a je rekao da su unapređeni izviđački i jurišni helikopteri Ka-52M ušli u službu ruske vojske. Vojsci je predato desetak vozila, čije će isporuke biti nastavljene tokom cele godine. Kasnije se saznalo da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije koristile Ka-52M tokom specijalne operacije u Ukrajini. Helikopteri su opremljeni raketama visoke preciznosti „Izdelie 305“.

Nadograđena verzija Ka-52 razlikuje se od osnovnog modela novim sistemima na vozilu. Helikopter je dobio sistem za praćenje stanja konstrukcije i novi nišanski sistem, koji omogućava da se poveća domet otkrivanja i prepoznavanja ciljeva noću. Takođe se veruje da je Ka-52M bio opremljen kompozitnim lopaticama sa grejnim elementom i poboljšanim vazdušnim odbrambenim sistemom koji štiti letelicu od prenosivih PVO sistema.

Udav

Ove godine, Iževska mašinska fabrika će početi masovnu proizvodnju najnovijih pištolja 6P72 Udav. I ove godine počeće isporuke Oružanim snagama Rusije „udave“ u novoj konfiguraciji sa prigušivačem. Od 2020. godine ruska vojska je dobila tri pilotske serije pištolja.

Ovaj pištolj kalibra 9 k 21 mm razvili su stručnjaci iz Centralnog istraživačkog instituta za precizno inženjerstvo. Udav je dobio novi dizajnerski magazin kapaciteta 18 metaka, koji omogućava da se vizuelno ili taktilno odredi koliko je municije ostalo u njemu. "Udav" može da koristi municiju povećane penetracije, što omogućava da se probiju panciri druge klase.

Modernizovani AK-12

U leto 2022. godine postalo je poznato da je jurišna puška AK-12 poboljšana na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne operacije u Ukrajini. Predstavnicima Ministarstva odbrane prikazan je prototip mitraljeza. Prema rečima Alana Lušnjikova, predsednika koncerna Kalašnjikov, proizvodnja jurišne puške počeće 2023. godine.

Snimak zauzimanja zgrada u Bahmutu pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji