Najnovije

NOVA PRETNJA MOSKVE: Upotreba tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom smatraćemo upotrebom prljave nuklearne bombe

Isporuku uranijumskih granata zapadne proizvodnje Kijevu Moskva će smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

„Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene. Znamo da su tenk Leopard 2, kao i borbena vozila pešadije Bredli i Marder, naoružani oklopnim projektilima sa uranijumskim jezgrom čija upotreba dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku . Ako Kijev bude snabdeven ovakvim granatama za tešku vojnu opremu NATO-a, mi ćemo to smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije , sa svim posledicama koje iz toga proizilaze. rekao je diplomata, govoreći na Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS -a.

Zapadne zemlje su primorale Nemačku da donese odluku o prebacivanju oklopnih vozila u Ukrajinu , naglasio je Gavrilov.

„Prvo su saveznici zapretili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju odbijanja da prebace „leoparde“. Zatim je niko drugi do predstavnik američkog Stejt departmenta Ned Prajs objavio „skoru vest“ u vezi pravca nemačke „zveri“ u Kijev. Tako se kuje transatlantska „solidarnost““, rekao je šef delegacije.

Berlin je svesno izabrao da „nemački tenkovi sa krstovima na oklopu ponovo napadaju ruske vojnike“, nastavio je Gavrilov. On je naglasio da će ruska vojska uništiti ova borbena vozila, kao što se to sada dešava sa ostalim naoružanjem NATO-a.

Nemačka vlada saopštila je danas da će Oružane snage Ukrajine dobiti tenkove Leopard 2. U prvoj etapi Berlin će Kijevu prebaciti 14 borbenih vozila, ukupno je planirano snabdevanje dva bataljona. Osim toga, Nemačka će ukloniti ograničenja izvoza kako bi druge zemlje koje imaju Leopard 2 u svom naoružanju mogle da ih prebace u Kijev.

Nemačke vlasti su se dugo uzdržavale od isporuke ove vrste naoružanja Ukrajini. Drugi zapadni lideri stavili su nemačkog kancelara Olafa Šolca pod neviđeni pritisak po ovom pitanju.

Moskva je u proleće prošle godine poslala notu zemljama Severnoatlantske alijanse zbog prebacivanja naoružanja Oružanim snagama Ukrajine. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da će svaki teret koji sadrži vojnu opremu postati legitimna meta ruske vojske.

PUTIN IMA SKRIVENOG KECA ZA KOJI ZAPAD NI NE ZNA! Rastu tenzije između Evrope i Rusije

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji