Najnovije

ISPORUKA TENKOVA UKRAJINI NE MIRIŠE NA USPEH: Nije utvrđeno koliko je potrebno za jedan bataljon

Suprotno ranijim obećanjima, alijansa zemalja koje snabdevaju Ukrajinu tenkovima će moći da pošalje samo polovinu bataljona modernijih Leopard 2 A6 Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Leopard (Foto: jutjub)

„Biće isporučena polovina bataljona (Leopard 2. – prim. red.) A6 i jedan bataljon A4. A ovome će se do početka sledeće godine dodati još 120 Leoparda 1 A5, za koje vas molim da ne ih potcenjujete“, rekao je on novinarima, imajući u vidu prve isporuke modernijih tenkova.

Berlin je najavio planove za stvaranje „tenkovske alijanse” koja bi mogla da pošalje dva bataljona tenkova Leopard 2 u Oružane snage Ukrajine, što je oko 90 borbenih vozila u nemačkoj vojnoj interpretaciji i 60 u ukrajinskoj. Kasnije je nemačka vlada saopštila da „bataljon“ treba shvatiti upravo iz ugla zemlje u koju se tenkovi isporučuju.

Prethodno je nemački list Velt objavio da Holandija i Danska neće pristupiti „tenkovskoj alijansi”, što bi moglo da dovede smanjenja obećanih tenkova. Pistorijus je potvrdio da će Holandija biti ograničena na snabdevanje municijom, dok Danska samo procenjuje opcije za svoje učešće.

Prema njegovim rečima, na kraju će biti isporučeno pet do šest bataljona. Na novinarsko pitanje čemu služi pola bataljona (30 tenkova) za Ukrajinu ove godine, ministar je zatražio da kontaktiraju direktno Kijev.

Juče je Pistorijus da situacija oko tenkova „ne miriše mnogo na uspeh“. On je danas pojasnio da se njegova procena nije promenila, pa će samo "većina" tenkova Leopard 2 biti isporučena u ranije naznačenom roku od kraja marta do kraja aprila. Nemačkih 14 tenkova stići će najkasnije nego poslednje nedelje marta.

„Što se tiče stanja tenkova, jedno je jasno: mnogi tenkovi se mogu odmah isporučiti i upotrebiti, osim malih adaptacija u smislu komunikacije i ostalog, ostali tenkovi su u „ok“ stanju i zahtevaju poboljšanja“, rekao je on.

Nemačka vlada je u januaru, nakon pritiska saveznika iz NATO-a, saopštila da će prebaciti tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dozvoliti da se nemački tenkovi isporučuju drugim zemljama koje ih imaju. Berlin u prvoj fazi planiranja da obezbedi 14 Leopard 2 tip A6 iz zaliha Bundesvera.

Poljska je, sa svoje strane, takođe obećala da će poslati 14 tenkova ovog modela, uz napomenu da su isporuke zakazane za mart. Pre toga, zemlja je u Ukrajinu već prebacila oko 250 tenkova T-72.

SAD su takođe najavile slanje bataljonskog kompleksa (ri tenk) savremenih tenkova Abrams sopstvene proizvodnje. Istovremeno, Bela kuća je precizirala da će isporuke trajati mnogo meseci.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja kijevskom režimu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu opremu za Ukrajinu postati legitimna meta ruske vojske. Prema njegovim rečima, SAD i NATO alijansa su direktno uključeni u sukob ne samo slanjem oružja, već i obukom vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Oštećena jugoslovenska oklopna vozila u Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube