Najnovije

Otkriveno šta se krije iza najnovijeg smrtonosnog napada Izraela na Siriju (VIDEO)

Nedavni izraelski napadi na Siriju bili su usmereni na instalaciju gde su se sastajali iranski zvaničnici kako bi unapredili programe za razvoj bespilotnih letelica ili projektila, izvestio je Rojters pozivajući se na više izvora.

Foto: Jutjub

Projektili su pogodili višespratnicu u visoko obezbeđenom naselju Kafar Sousa u Damasku i nekoliko vojnih položaja na periferiji glavnog grada.

Izvor blizak sirijskoj vladi rekao je Rojtersu da su napadi bili usmereni na okupljanje sirijskih i iranskih tehničkih stručnjaka za proizvodnju dronova. Neimenovani izvor je naveo da nijedan visokoranigirani Iranac nije ubijen.

- U napadu je pogođen centar u kojem su se sastajali, kao i stan u stambenoj zgradi. Poginuli su jedan sirijski inžinjer i jedan iranski zvaničnik, ne visokog ranga – rekao je izvor. Državna Sirijska arapska novinska agencija (SANA) saopštila je da je petoro ljudi, uključujući četiri civila, ubijeno, a najmanje 15 ranjeno u udarima.

Drugi izvor, koji je razgovarao sa sirijskim bezbednosnim osobljem upoznatim sa događajem, rekao je da su Iranci prisustvovali sastanku tehničkih stručnjaka u iranskoj vojnoj bazi u podrumu zgrade Kafar Sousa. On je rekao da je jedan od ubijenih bio građevinski inženjer sirijske vojske koji je radio u sirijskom centru za naučne studije i istraživanja.

U međuvremenu, regionalni bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da je inženjer Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) uključen u iranski raketni program teško ranjen u napadima i prebačen u bolnicu u Teheranu, dok su druga dva pripadnika Garde srednjeg ranga na sastanku ostala nepovređena.

Drugi izvor, regionalni obaveštajni zvaničnik upoznat sa napadima, rekao je da je meta bila deo tajnog programa proizvodnje vođenih projektila koji vodi IRGC. Treći regionalni izvor koji zna za napad i njegovu metu, rekao je da su gađani zvaničnici Irana i Hezbolaha.

Udari su bili najveći napad Izraela na Siriju ove godine. Iran, Rusija i Liban su među retkim zemljama koje su osudile ničim izazvan napad.

Nedavni napadi su očigledno bili deo izraelske vojne kampanje "Rat između ratova", koja ima za cilj da potisne Iran i njegove saveznike iz ratom razorene zemlje, kao i da ih spreči da razviju svoje ofanzivne sposobnosti.

ŠVITKIN UPOZORAVA: Zapad bi mogao da postane direktan učesnik u sukobu u Ukrajini

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji