Najnovije

ARTILJERIJSKA MUNICIJA POSKUPELA: Koliko Ukrajina troši dnevno?

Amerika i njeni saveznici Ukrajini šalju poslednje rezerve artiljerijske municije. Ukrajinska vojska na dnevnom nivou, u proseku, ispali oko pet hiljada artiljerijskih zrna kalibra 155 milimetara. Na mesečnom nivou utrošak municije se kreće oko 150.000 granata pri čemu Amerika sada može da proizvede samo 14.000 zrna.

Ukrajinska artiljerija (Foto: flickr)

Naravno, artiljerijsku municiju šalju i druge zemlje NATO članice. Britanija namerava da poveća proizvodnju artiljerijske municije u pogonima u Velsu. Nemački „Rajnmetal” pokreće proizvodnju municije ali najveća očekivanja su usmerena ka Americi.

Sjedinjene Američke Države su potpisale ugovore sa tri proizvođača artiljerijske municije. Oni bi sa sadašnjih 14.000 zrna mesečno trebalo da do ovog proleća povećaju proizvodnju na  20.000 granata. Samo ove godine je predviđena potrošnja 1,9 milijardi evra u te svrhe pri čemu bi proizvodnja do 2025. godine trebala da dostigne 90.000 granata mesečno. Znatno ispod 150.000 granata koje ukrajinska artiljerija sada ispali na mesečnom nivou.

Samo jedna granata 110.000 dolara

Ukrajinski artiljerci ubuduće će morati da budu štedljiviji ne samo zbog broja utrošenih granata već i zbog njihove cene. Drugim rečima, na nivou NATO-a je već postavljeno pitanje potrošenog novca. Od početka rata u Ukrajini, municija je poskupela 30 odsto. Jedna granata kalibra 155 milimetara ranije je koštala oko dve, a sada 3.300 evra. „Pametne” granate poput „eskalibura” koštaju oko 110.000 dolara dok jedna HIMARS raketa staje 150.000 dolara.

Ako se  dnevni utrošak od oko pet hiljada granata pomnožimo sa 3.300 evra, dolazimo do sumnje od 16,5 miliona evra. Po danu. Istovremeno, ruska artiljerija na dnevnom nivou ispaljuje do 20.000 granata kalibra 152 milimetra.

S obzirom da se glavne borbe vode u Donbasu, i da je to uglavnom rovoski rat, koji isključuje upotrebu mehanizacije, artiljerija je postalo osnovno oružje. Baš kao u Prvom svetskom ratu.   

Odgovor Kijeva na kineski plan za Ukrajinu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji