Najnovije

UKRAJINA PRIZNALA: Ne kriju namere, uključuju i ''Azov'', scenario invazije spreman

Kijev je skoncentrisao jedinice Oružanih snaga Ukrajine u blizini Pridnjestrovlja, izjavila je portparolka ukrajinskih odbrambenih snaga „Jug“ Natalija Gumenjuk za TV kanal ''Rada''.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr)

„Naše snage su koncentrisane duž cele granice (Pridnjestrovlja. – prim. red..)“, rekla je Gumenjuk.

Prema njenim rečima, ukrajinske snage koje se nalaze u blizini nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) „adekvatne su pretnji koja je hipotetički moguća od Rusije“.

Prošle nedelje je Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo da Ukrajina sprema oružanu provokaciju protiv PMR. Kako je navedeno, za to Kijev namerava da upotrebi jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući nacionaliste '’Azova'’. Kao izgovor za invaziju na nepriznatu republiku, planira se iscenirana „ofanziva ruskih trupa“ sa teritorije Pridnjestrovlja, tvrdi ruska vojska.

Moldavske vlasti nisu mogle da potvrde ovu informaciju. Bivši predsednik te zemlje Igor Dodon je zauzvrat rekao da se svaka akcija Kijeva prema PMR može smatrati agresijom na Kišinjev.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će Oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokaciju protiv Pridnjestrovlja, ako do nje dođe.

Pridnjestrovlje, čiji su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se ta republika na talasu nacionalizma pridružiti Rumuniji. 1992. godine, nakon neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, region je praktično postao teritorija koju ne kontroliše Kišinjev. Mir u zoni sukoba održavaju zajedničke mirovne snage, uključujući Operativnu grupu ruskih snaga, naslednicu 14. kombinovane armije, koja je posle raspada SSSR-a prešla pod rusku jurisdikciju.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji