Najnovije

AMERIČKI GENERAL RAZBESNEO ANKARU I DAMASK: Diplomate reagovale

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je američkog ambasadora u Ankari DŽefrija Flejka na razgovor zbog posete visokorangiranog oficira SAD američkoj bazi u oblasti koju kontroliše sirijsko krilo Radničke partije Kurdistana, odnosno Jedinice za zaštitu naroda (YPG), rekli su diplomatski izvori, a prenosi turski „Dejli sabah".

Američka vojska (Foto: flickr)

Šef Združenog generalštaba general Mark Milej došao je u nedelju u nenajavljenu posetu kako bi procenio uspešnost misije koja postoji u tom području osam godina i proverio mere zaštite američkih trupa od potencijalnih napada. Podseća se i da je oko 900 američkih vojnika razmešteno u nekoliko baza i punktova u severoistočnoj Siriji.

Posetu je osudilo i sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova, a državna agencija SANA citira neimenovanog zvaničnika resornog ministarstva koji je izjavio da "Sirija oštro osuđuje nelegalnu posetu američkog vojnog zvaničnika nelegalnoj američkoj bazi u severoistočnoj Siriji".

Sirijski zvaničnik Milejevu posetu vidi kao „očigledno kršenje suvereniteta i integriteta" Sirije i poziva američku administraciju da prekine sa „sistematskim i kontinuiranim kršenjem međunarodnog prava i podrške separatističkim oružanim grupama".

Radnička partija Kurdistana u Turskoj, SAD i Evropskoj uniji označena je kao teroristička organizacija, ali Vašington podržava njihovo sirijsko krilo YPG što je izvor tenzija u odnosima dve zemlje, navodi „Dejli sabah".

SAD su bile partneri YPG u borbi protiv Islamske države i u tom cilju su je obučavale i naoružavale, navodi turski list, dok je zvanična Ankara osuđivala takvu saradnju, a YPG videla kao pretnju po bezbednost lokalnog stanovništva i Turske.

O eskalaciji u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji