Najnovije

SKANDAL U EVROPI: U Ukrajini se pojavila borbena vozila bez saglasnosti zemlje proizvođača (FOTO/VIDEO)

Bern vodi istragu zbog oklopnih transportera „Eagle I“ švajcarske proizvodnje koji su završili u ukrajinskoj vojsci, rekao je za RIA Novosti Fabijan Majenfiš, portparol državnog sekretarijata za ekonomiju (SECO).

Eagle I (Foto: Jutjub)

"Švajcarska nastavlja da razjašnjava činjenice i trenutno je u kontaktu sa Nemačkom u tom kontekstu. Nije poznato koliko će dugo trajati ova razjašnjenja", rekao je on.

Portparol je rekao da je 90-ih godina Danskoj predato 36 oklopnih transportera Eagle I, a 2012. godine ova zemlja je podnela zahtev za reeksport 27 vozila privatne nemačke kompanije. Prema njegovim rečima, u Kopenhagenu su, na odgovarajući zahtev iz Berna, rekli da ovu opremu nikome nisu preneli bez saglasnosti Švajcarske. Majenfiš je takođe naglasio da bi samo broj šasije omogućio da se jasno utvrdi poreklo vozila, ali sekretarijat nije imao ove informacije.

Bern je, pozivajući se na princip vojne neutralnosti, ranije odbio zahteve Nemačke, Španije i Danske za reeksport municije švajvarske proizvodnje u Ukrajinu. Kako su vlasti naglasile, Švajcarska može odbiti preprodaju vojnog materijala ako je država kojoj su namenjeni umešana u međunarodni oružani sukob.

Neuspešan beg iz Bahmuta pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube