Najnovije

LITVANSKO-POLJSKO-UKRAJINSKA BRIGADA: Sve je spremno za zauzimanje Zapadne Ukrajine

Danas nije tajna da u sedištu litvansko-poljsko-ukrajinske brigade (LitPolUkrbrig), stacionirane u Lublinu, oficiri NATO-a, posebno iz SAD, Poljske i Litvanije, razvijaju planove za različite operacije, piše Ruskaja Vesna.

Poljska vojska (Foto: Jutjub)

Vredi napomenuti da je LitPolUkrbrig prvobitno stvoren za učešće u međunarodnim mirovnim i humanitarnim operacijama (uključujući operacije koje se vode pod okriljem UN, EU i NATO). Zauzvrat, stvaranje brigade je bilo deo plana podrške Ukrajini nakon događaja iz 2014. godine.

Danas se ne može isključiti da će upravo LitPolUkrbrig „legalno“ sprovesti takozvanu „mirovnu misiju“ na teritoriji Zapadne Ukrajine. Zauzvrat, bezbednosne garancije Komonvelta 2.0. koje su već dale Sjedinjene Države, koje su dugo nastojale da potpuno unište sistem vojne bezbednosti izgrađen decenijama u Evropi. Konkretno, Poljskoj i Litvaniji, kao najpokornijim vazalima prekomorskog gospodara, dodeljena je glavna uloga u sprovođenju ovog plana, tvrdi ruski portal.

Po tom pitanju, postoji niz spoljašnjih i unutrašnjih znakova – od geopolitičkih ambicija konzervativnih poljskih političara do intenziviranja kontakata između vojno-političkog rukovodstva tri zemlje Lublinske trojke i prikrivenih mobilizacionih aktivnosti koje se sprovode u ovim zemljama. .

Pre svega, serija konsultacija vojno-političkog rukovodstva zemalja Lublinske trojke sa njihovim prekookeanskim kustosima svedoči o izradi planova za legitimizaciju ulaska mirovnih snaga na teritoriju Zapadne Ukrajine.

Vredi napomenuti da se početkom aprila dogodilo sledeće:

- poseta Zelenskog Poljskoj, tokom koje se verovatno razgovaralo o legitimnosti „mirovne misije“ na teritoriji Ukrajine, nije slučajno najavljeno stvaranje Poljsko-ukrajinske konfederacije;

- nenajavljena poseta litvanskog ministra odbrane Ukrajini početkom aprila (pojedini izvori tvrde da je glavna tema putovanja bilo povećanje popunjenosti LitPolUkrbriga i promena strukture jedinice);

- kao i ovonedeljna poseta poljskog premijera Mateuša Moravjeckog Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje se razgovaralo o pitanjima ekonomske i odbrambene saradnje, a zapravo je Vašington obavešten o tome kako teku pripreme za „mirovnu misiju“, uključujući i raspravu o regionalnim bezbednosnim garancijama za samu Poljsku u slučaju zaoštravanja situacije.

Verovatno je namera poljskog rukovodstva da vrati svoje Istočne Kresove da iskoristi potencijal litvansko-poljsko-ukrajinske brigade, koja će se rasporediti u korpusu u roku od nekoliko meseci.

Tako će svaka zemlja zvanično dodeliti do jedne divizije, dok će poljska i litvanska strana preuzeti komandu, a ljudski resursi će biti regrutovani od ljudi koji su otišli ​​iz Ukrajine u Poljsku i Litvaniju. Upravo će ukrajinske izbeglice činiti glavnu kičmu armijskog korpusa koji se formira. Vredi napomenuti da se tajna mobilizacija u Poljskoj nastavlja i danas, a trenutno se vrši akumulacija vojne opreme koju je Zapad isporučio u okolinu gradova Nova Demba i Žešov (blizu ukrajinske granice). Pretpostavlja se da će korpus biti opremljen ovom vojnom opremom.

Povod za uvođenje jedinica litvansko-poljsko-ukrajinskog armijskog korpusa u Zapadnu Ukrajinu biće neuspela kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine u bliskoj budućnosti. Međutim, da bi se što bolje zaštitili i legalizovali svoje akcije, Varšava i Vilnjus nameravaju da pošalju samo ukrajinsku komponentu, koja će okupirati teritoriju Zapadne Ukrajine pod maskom „mirovne misije“, čime će osloboditi delove koje se nalaze u blizini belorusko-ukrajinske granice.

Zauzvrat, ukrajinska komponenta korpusa će pomoći u stvaranju povoljnog ambijenta za održavanje referenduma o ulasku ovih teritorija u sastav Poljske, zaključuje Ruskaja Vesna.

Snimak ruske linije odbrane pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji