Najnovije

PENTAGON PRIZNAO: U Ukrajini se spremamo za rat sa Kinom

Naš prioritet je da učinimo da se rukovodstvo Kine svaki dan probudi i pomisli kako danas nije dan za agresiju protiv američkih interesa, rekla je Ketlin Hiks.

Pentagon (Foto: Jutjub)

SAD mogu da nauče mnogo o potencijalnom ratu sa Kinom na osnovu ruske "invazije" na Ukrajini, rekla je zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks.

"Postoje mnoge prednosti nad potencijalnim izazivačima u Pacifiku koje smo dobili iz ukrajinskog konflikta", rekla je ona u intervjuu. "Mi sada učimo kako da povećamo našu industrijsku bazu."

Hiksova je rekla da je jedan od najvećih izazova sa kojim se SAD suočavaju nastavak slanja naoružanja i municije Ukrajini. To je dovelo do povećane potražnje za oružjem kratkom roku, ali mnogi proizvođači naoružanja se plaše da povećaju proizvodnju u strahu da bi na duži rok neće imati dovoljno kupaca, prenosi "Blumberg".

Pozivajući se na četrnaestomesečno iskustvo sukoba u Ukrajini, Pentagon pokušava da smanji nepredvidljivost i proizvođačima naoružanja ponudi dugoročne ugovore.

Ministarstvo odbrane je dobilo i dozvolu od predsednika SAD za ubrzanje slanja oružja Tavanu, koja im omogućava da na to ostvo pošalju već postojeće naoružanje iz američkih skladišta koje je moguće zameniti u budućnosti.

"Razmišljamo o tome kako da iskoristimo te nadležnosti za ubrzano slanje naoružanja našim snagama u Pacifiku", rekla je Hiksova.

Glavni posao zamenice ministra odbrane je upravljanje birokratskom mašinerijom američke vojske, navodi "Blumberg", i dodaje da je sukob u Ukrajini "pokazao značaj svemira za budućnost ratovanja".

Hiksova je rekla da je upravo američka tehnologija u svemiru ukrajinskim trupama obezbedila nesmetani pristup internetu, a omogućila im je i da "lakše pronalaze mete, lociraju položaje ruskih trupa i komuniciraju sa ostatkom sveta".

"To nam pomaže da znamo u koje tehnologije ima najviše smisla investirati", rekla je ona.

SAD su Ukrajini poslale više od 35 milijardi dolara pomoći od početka sukoba u toj zemlji u februaru prošle godine.

Američka vlada je iskoristila specijalnu dozvolu predsednika SAD da Ukrajini pošalje oružje koje se od ranije nalazilo u njihovim skladištima čak 36 puta, a to je poslednji put učinjeno kada je nedavno poslat paket pomoći "težak" 325 miliona dolara.

Hiksova je rekla i da je sukob u Ukrajini pokazao mogućnost SAD-a da u saradnji sa svojim saveznicima stvori "ekonomski pritisak na agresore", a naglasila je i značaj "deljenja obaveštajnih podataka".

"Velika je prednost to što možemo da razgovaramo sa našim saveznicima, čak i Ukrajinom, čak i Rusijom pre invazije, i da kažemo: 'Hej, mi vidimo šta se ovde dešava'", dodala je ona.

Čak i dok nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu, primarni cilj Sjedinjenih Država je "takmičenje sa Kinom na Pacifiku", rekla je Hiksova i dodala da, prema američkim saznanjima, "Kina ne planira neposredni napad na Tajvan".

"Naš prioritet je da učinimo da se rukovodstvo Kine svaki dan probudi i pomisli kako danas nije dan za agresiju protiv američkih interesa", rekla je zamenica šefa Pentagona.

"To je naš cilj danas, a biće i 2027, i 2035, i 2045. godine", dodala je ona.

Ona je nedavno curenje dokumenata i sa tim povezane bezbednosne implikacije nazvala "užasnim", a dodala je i da Pentagon mora da postane "daleko zatvorenije okruženje" nego što već jeste kako bi se takvi incidenti sprečili.

O tajnoj operaciji Slovenije u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube