Najnovije

RUSKA VOJSKA OTKRIVA: Ko je naručio američka biološka istraživanja?

Projekat Pi-444 (P-444) realizovan je direktno u interesu američkog vojnog resora preko Ukrajinskog naučno-tehničkog centra, čija je glavna svrha bila praćenje ptičijeg gripa među divljim pticama iz Azovsko-crnomorskog regiona, kaže Igor Kirilov.

Laboratorija (Foto: RIA Novosti)

Ministarstvo energetike SAD je ključni organizator i naručilac vojno-bioloških istraživanja u Ukrajini, izjavio je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

"Želeo bih da istaknem blisku saradnju između Ministarstva energetike i Ministarstva odbrane SAD. Tako, Pacifičku laboratoriju Odeljenja za energetiku vodi Stiven Ešbi, koji istovremeno obavlja i funkciju potpredsednika kompanije 'Batel', glavnog izvođača radova Pentagona", naglasio je.

Ukrajinski naučno-tehnološki centar (STCU) delovao je kao posrednik između američkog Ministarstva energetike i ukrajinskih istraživačkih organizacija, dodao je.

"Da podsetim da je raspodela sredstava kroz sistem grantova poverena STCU i Međunarodnom naučno-tehnološkom centru (ISTC). Predsednik upravnog odbora ove organizacije Ronald Leman je i direktor Centra za studije globalne bezbednosti u Livermorskoj nacionalnoj laboratoriji, koja je takođe deo Ministarstva energetike SAD", kazao je.

Prema njegovim rečima, organizacijom istraživačkih aktivnosti ovog ministarstva u Ukrajini rukovodi direktor kancelarije u Kijevu, energetski ataše ambasade SAD Šon Anderson. Kako je naveo, tako je uz Pentagon, Ministarstvo energetike ključni organizator i naručilac vojno-bioloških istraživanja u Ukrajini i drugim regionima sveta.

Ministarstvo energetike SAD (DOE) je američka vladina agencija odgovorna za energetsku i nuklearnu bezbednost u Sjedinjenim Državama. DOE je takođe aktivan u biološkim istraživanjima.

Nacionalna laboratorija Lorens Livermor, zajedno sa Nacionalnom laboratorijom Los Alamos, jedan je od dva centra u Sjedinjenim Državama čiji je osnovni zadatak razvoj američkog nuklearnog oružja.

Ministarstvo energetike SAD može da plati vojno biološke projekte zaobilazeći Kongres

Američko ministarstvo energetike ima mogućnost, bez zahteva američkog Kongresa, da finansira vojno-biološke programe iz bilansa rashoda koji nisu potrošeni u fiskalnoj godini, kazao je Kirilov.

"Netransparentnost aktivnosti Odeljenja za energetiku je naglašena činjenicom da ono uživa ekskluzivno pravo da ne vraća američkom trezoru nepotrošena sredstva za fiskalnu godinu i usmerava ih na buduće troškove koji nisu prijavljeni u budžetu. Ovu činjenicu potvrđuje i izveštaj Računske komore SAD od 25. jula 2022. godine. Ovaj pristup ne zahteva sprovođenje dodatnih zahteva Kongresu SAD i omogućava vam da slobodno finansirate američke vojno biološke programe", naveo je.

Prema njegovim rečima, uz direktno učešće Ministarstva energetike SAD, pokrenuto je na desetine projekata dvostruke namene sa šifrom "Pi" (P-157, -316, -490 itd.), koji su proučavali genetsku varijabilnost u zonama radioaktivne kontaminacije, širenja tuberkuloze i drugih mikobakterijskih infekcija, kao i bolesti životinja - afričke i klasične svinjske kuge.

On je podsetio da je samo ove godine Ministarstvo energetike SAD izdvojilo 105 miliona dolara za istraživanja u okviru projekta "Virtuelno istraživačko okruženje u oblasti pripreme za biopretnje", u okviru kojeg se planira proučavanje karakteristika širenja epidemije posebno opasne bolesti.

On je citirao reči kandidata za predsednika SAD Roberta Kenedija mlađeg, koji je rekao da je od 2000-ih, Vašington trošio više od dve milijarde dolara godišnje na programe za razvoj biološkog oružja.

"Međutim, Pentagon je oprezan prema ovoj vrsti aktivnosti, pošto je predviđena odgovornost za razvoj biološkog oružja u skladu sa Ženevskom konvencijom. Kakve veze ima ministarstvo sa borbom protiv bioloških pretnji i realizacijom projekata koji imaju znake dvojne upotrebe?", upitao je Kirilov.

Po nalogu SAD u Ukrajini proučavan ptičji grip

Kirilov je naveo da su uslovi za nekontrolisano prenošenje ptičijeg gripa proučavani u Ukrajini u interesu Pentagona. 

"Projekat Pi-444 (P-444) realizovan je direktno u interesu vojnog resora SAD preko Ukrajinskog naučno-tehničkog centra, čija je glavna svrha bila praćenje ptičijeg gripa među divljim pticama iz Azovsko-crnomorskog regiona. Tokom realizacije projekta procenjeni su uslovi pod kojima bi prenošenje virusa moglo da postane nekontrolisano, da izazove ekonomsku štetu, stvori rizike za bezbednost hrane", rekao je Kirilov.

On je istakao da je u protekle tri godine šteta od ptičijeg gripa u Rusiji premašila 45 miliona evra i da je uništeno više od deset miliona živine, dok su u evropskim zemljama, gubici poljoprivredne industrije  iznosili oko tri milijarde evra.

"Prema ekspertima, ako je ranije u evropskom regionu ptičiji grip bio sezonska bolest, sada se njene pojave beleže tokom cele godine", naglasio je general.

Kirilov je objasnio da je više puta izražena zabrinutost Ministarstva odbrane Ruske Federacije o realizaciji projekata Pentagona u Ukrajini u vezi sa infekcijama koje prenose ptice povezana sa jedinstvenim geografskim položajem ove zemlje.

"Više od 270 vrsta ptica selica prolazi kroz Ukrajinu, koje su 'prirodni rezervoar' opasnih bolesti", pojasnio je.

SAD regrutovale Ukrajince sa znanjem iz oblasti oružja za masovno uništenje

Američko ministarstvo energetike regrutovalo je u Ukrajini specijaliste sa iskustvom i znanjem u oblasti oružja za masovno uništenje, dodao je ruski general.

"Jedna od aktivnosti Ministarstva energetike je regrutovanje specijalista sa iskustvom i znanjem u oblasti oružja za masovno uništenje, koji su ranije radili u Ukrajini. Jedna od 17 laboratorija ministarstva, Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija, koja se nalazi u Vašingtonu, radila je direktno u Ukrajini u okviru projekta pod nazivom Inicijativa za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje", kazao je.

Prema njegovim rečima, direktor Kancelarije za naučna istraživanja Ministarstva energetike SAD DŽon Stiven Binkli je 4. aprila 2022. rekao da će "Kancelarija pomoći ukrajinskoj strani u obnavljanju ograničenih istraživačkih programa dvostruke namene nakon mogućeg povratka specijalista".

"Ključna osoba u realizaciji projekata Ministarstva energetike SAD na teritoriji Ukrajine je bivši radnik Pacifičke severozapadne nacionalne laboratorije, profesor Ričard Veler, koji je nadgledao sprovođenje ukrajinskih projekata za proučavanje bolesti koje se mogu preneti sa životinje na čoveka. Ove studije su sprovedene na bazi Kijevskog instituta za veterinarsku medicinu, kao i Instituta za eksperimentalnu i kliničku veterinarsku medicinu u Harkovu", zaključio je Kirilov.

Kako je rijaliti zvezda pro,enila tok rata, pogledajte OVDE.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube