Najnovije

Amerikanci formiraju novu "armiju" u Siriji - primaju i borce Islamske države

Sjedinjene države formiraju tzv. „Vojsku slobodne Sirije“ uz učešće boraca Islamske države kako bi destabilizovali situaciju u „proruskoj Siriji" i doveli na vlast proameričku vladu.

„Sjedinjene Države su već oprobale taktiku vođenja proksi rata protiv Rusije u Ukrajini i, generalno, to im se dopalo. Zato je sada odlučeno da stvore alternativne ili čak bezalternativne oružane snage, koje bi činile terorističke grupe zabranjene u Rusiji, pre svega Islamska država, kao i druge terorističke organizacije koje su spremne da se bore protiv Damaska i protiv ruske vojske na teritoriji Sirije“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

Istovremeno, dodao je Knutov, Amerikanci imaju priliku da smanje svoj vojni kontingent i da se bore tuđim rukama na sličan način kao što to rade u Ukrajini.

“Stoga se akcije Vašingtona mogu posmatrati samo kao želja SAD da taj region i Sirija ostanu žarište, ali i kao ohrabrenje međunarodnom terorizmu u cilju sprovođenja politike ‘zavadi pa vladaj’", istakao je ekspert.

Američka borba za uticaj na Bliskom istoku

Knutov navodi da je Vašington, pre svega, zainteresovan za dovođenje proameričke vlade na vlast u Siriji, što bi trebalo da ojača poziciju SAD u regionu.

Drugo, svojevremeno je postojao plan izgradnje gasovoda preko Sirije do Evrope, a mnogi su u to vreme, uključujući i Roberta Kenedija mlađeg, rođaka bivšeg američkog predsednika DŽona Kenedija, tvrdili da su "pravi uzroci rata u Siriji odbijanje Asada da pristane na gasovod od Katara do Evrope, zbog čega su SAD pokrenule kampanju blaćenja Asada".

Prema njihovom mišljenju, američki rat protiv Bašara el Asada nije počeo mirnim građanskim protestima tokom Arapskog proleća 2011. godine, već deceniju ranije kada je Katar predložio izgradnju 1.500 kilometara dugog i deset milijardi dolara vrednog gasovoda kroz Saudijsku Arabiju, Jordan, Siriju i Tursku.

CIA je, prema izveštajima koje je tada objavio Vikiliks, počela da finansira opozicione grupe u Siriji još 2009. godine, odnosno nedugo pošto je Asad odbio da podrži gasovod.

Knutov smatra da će Amerikanci pokušati da se vrate tom planu.

„Uz to, obnova proameričke vlade u Siriji će povećati uticaj Vašingtona na Bliskom istoku. Danas države koje važe za verne saveznike SAD, kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i mnogi drugi počinju postepeno da se udaljavaju od politike koju vodi Vašington, a to vremenom može dovesti i pitanja očuvanja američke baze u regionu i zbog toga Amerikanci pokušavaju da stvore saveznika dovođenjem ekstremističkih snaga na vlast u Siriji, koje će Vašington podržati i koje će biti protiv Rusije i jačanja njenog uticaja u regionu, kao i jačanja uticaja Kine“, objašnjava Knutov.

Ruska borba protiv međunarodnog terorizma

Ekspert ističe da „ono što radi Vašington u Siriji to isto čini u celom svetu“.

„Danas se to, pre svega, tiče država koje se graniče sa Rusijom, a to je sprovođenje strategije ‘anakonde’. Ali pošto je Sirija proruska zemlja, onda se na nju vrše napadi upravo uz pomoć međunarodnog terorizma“, dodao je Knutov.

Na pitanje šta Moskva može da uradi u ovoj situaciji Knutov kaže da bi Rusija trebalo da ojača koaliciju protiv terorizma, odnosno da borbi protiv terorizma priključi zemlje Bliskog istoka, pre svega Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Jordan.

„To bi, pre svega, trebalo da se odnosi na zabranu prisustva terorista na teritoriji ovih država i zabranu finansiranja ovih organizacija, a sa političke tačke gledišta trebalo bi da ojača podršku Siriji, tim pre što je doneta odluka da se ona vrati u Ligu arapskih država. Ovo je, generalno, prodor blokade i to, naravno, nervira Vašington...“, kaže ekspert.

Sirija se posle duže od decenije ovog meseca vratila u članstvo Arapske lige, što je veliki diplomatski uspeh predsednika Bašara el Asada i politički udarac pobunjenicima koji još operišu u provinciji Idlib, ali i SAD koje kritikuju povratak Sirije u Arapsku ligu, navodeći da Damask ne zaslužuje da bude vraćen u tu organizaciju.

Knutov, međutim, smatra da Moskva, pored političke, treba da pojača i vojnu pomoć Siriji, kao i delovanje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u toj zemlji. Trebalo bi, dodao je stručnjak, da ruska Ratna avijacija intenzivira napade na baze terorističkih grupa.

„Zašto su Amerikanci inicirali stvaranje takve vojske? Zato da bi uz pomoć svojih vazduhoplovnih snaga i kopnenih jedinica, koji nelegalno zauzimaju deo Sirije, mogli da podržavaju međunarodne teroriste. Stoga će biti teško voditi vojne operacije bez sukobljavanja sa SAD, ali nadam se da su nas, protekle godine već naučile kako da stvari ne dovodimo do direktnog vojnog sukoba sa SAD, ali da istovremeno branimo svoje pozicije i interese na teritoriji Sirijske Arapske Republike“, zaključio je ekspert.

Rat za rudnike zlata - borba dva generala do uništenja! (VIDEO)

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji