Najnovije

NAPETO NA ARKTIKU: Rusija najavila preventivne mere protiv SAD i NATO

Rusija će na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mera, uključujući preventivne mere, rekao je za RIA Novosti ambasador za posebne poslove Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Korčunov.

Arktik (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„Kurs jačanja vojnog potencijala NATO-a u ovom regionu, uključujući ulazak Finske u alijansu i planirano uključivanje Švedske u nju, ukazuje na preovlađivanje scenarija u NATO-u da će moći da osigura sopstvenu bezbednost u severnim geografskim širinama na štetu bezbednosti drugih zemalja“, rekao je on.

Diplomata je konstatovao povećanu vojno-političku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne linije SAD i njenih saveznika, posebno u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Moskva će, upozorio je Korčunov, odgovoriti na ove izazove i pretnje „skupom neophodnih mera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka“ koje je Vladimir Putin zacrtao u okviru Koncepta spoljne politike, kao i Strategije razvoja Ruske arktičke zone.

Prema njegovim rečima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno poverenje na Arktiku u interesu obezbeđenja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga.

Finska i Švedska su, zbog događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica Alijanse. Švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Švedska se, kao članica Evropske unije, dogovorila u pregovorima sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, da pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Ankare EU. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da pitanja ulaska Švedske u alijansu i ulaska Turske u Evropsku uniju „nisu međusobno povezana“.

Uznemirujući snimak sa ukrajinskog fronta možete da pogledate OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji