Najnovije

POČELO JE: Američka vojska napadnuta na Eufratu; Sukob se iz Palestine širi na Siriju i Iran?

Na obali reke Eufrat u provinciji Deir ez-Zor počeli su sukobi između američke vojske i njenih savezničkih kurdskih formacija, Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i Sirijske arapske armije (SAA), objavio je TV kanal Al Majadin, pozivajući se na izvor.

SAA (Foto: Jutjub)

'’Došlo je do nasilnih sukoba između američkih snaga i SDF-a s jedne strane i sirijske vojske i njenih saveznika s druge, koristeći različite vrste oružja srednjeg kalibra, teško artiljerijsko oružje i rakete'’, javlja Al Majadin.

Prema rečima sagovornika kanala, američke i kurdske trupe se nalaze istočno od Eufrata, a sirijska vojska napada sa zapada.

Američka baza pod vatrom pre sukoba

Pre nego što su sukobi počeli, američka baza na gasnom polju Koniko u Deir ez Zoru bila je pod vatrom raketa i dronova, izvestio je Al Majadin.

Američki objekat je više puta gađan poslednjih nedelja. U bazi su se 27. oktobra dogodile eksplozije. 30. oktobra, baza na polju Koniko je bila pod raketnim napadom.

Dana 19. oktobra postalo je javljeno da je Islamski pokret Iraka, koji uključuje naoružane grupe šiitskih radikala, napao američku bazu Et Tanf u Siriji.

Kako je objavio Vašington post, američkog predsednika DŽozefa Bajdena su nagovarali da se izvrpi napad na rukovodstvo Irana zbog napada na baze na Bliskom istoku. Prema pisanju lista, u napadima su povređena 24 američka vojnika.

SAD zauzvrat napale skladište oružja proiranskih grupa u Siriji

U noći 9. novembra, SAD su napale skladište oružja proiranskih grupa u istočnoj Siriji kao odgovor na tekuće granatiranje američkih snaga u regionu, saopštio je načelnik Pentagona Lojd Ostin. 

'’Danas su, po nalogu predsednika DŽozefa Bajdena, američke snage pokrenule samoodbrambeni napad na objekat u istočnoj Siriji koji koriste iranski Korpus garde Islamske revolucije i srodne grupe'’, rekao je tada Ostin.

Visokoprecizninapad su izvela dva lovca-bombardera F-15, istakao je šef Pentagona. On je pojasnio da je ovo druga operacija koju su izvele Sjedinjene Američke Države kao odgovor na granatiranje američkih trupa i baza u Iraku i Siriji.

Ostin je naglasio da je Vašington spreman da preduzme dalje mere za zaštitu svoje vojske i objekata. Ministar odbrane SAD je pozvao na uzdržavanje od bilo kakve eskalacije.

U noći 27. oktobra javljeno je da je američki predsednik DŽozef Bajden naredio napade na ciljeve koji navodno pripadaju Iranu u Siriji kao odgovor na seriju napada na Oružane snage SAD. Lojd Ostin je istakao da su borbeni avioni F-16 pogodili dve mete u zapadnoj Siriji koje su koristili Korpus garde islamske revolucije i povezane grupe.

Kasnije su skladišta sa municijom i oružjem navedena kao mete napada. Istovremeno, TV kanal Al Majadin je, pozivajući se na izvor, naveo da je američko vazduhoplovstvo izvelo napade na sirijske oblasti gde nema vojnih skladišta.

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće DŽon Kirbi nazvao je napade američke vojske na ciljeve u Siriji samoodbranom. On je dodao da je Vašington spreman da zaštiti svoje trupe i objekte u inostranstvu.

Sukob na Bliskom Istoku se širi na Iran i Siriju?

Bivši savetnik Bele kuće u vreme administracije predsednika Ronalda Regana, Pol Krejg Roberts, smatra da SAD žele da prošire palestinsko-izraelski sukob na Bliskom Istoku i izazovu nove ratove.

'’Cilj je da se Iran i Sirija uvuku u sukob kako bi neokonzervativci mogli da nastave ratove na Bliskom istoku. Čini se da niko ne sluša racionalne glasove. Drugim rečima, nema prepreka da sukob izmakne kontroli'’, smatra Roberts

On je istakao da su namere Vašingtona potvrđene slanjem ogromne količine američke vojske, naoružanja i vazduhoplovnih snaga u region.

Kako su Huti oborili skupocenu američku letelicu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube