Najnovije

RASKOL U ODKB SE NASTAVLJA: Nove izjave jermenskih zvaničnika

Predsednik jermenskog parlamenta Alen Simonjan rekao je da neće prisustvovati sastanku Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u decembru.

ODKB (Foto: RIA Novosti)

„U trenutnoj situaciji moje učešće je neprikladno“, rekao je on novinarima i dodao da je o tome već obavestio svoje kolege.

Simonjan tvrdi da ODKB ne ispunjava svoje obaveze prema Jermeniji.

Istovremeno je dodao da odnosi Jerevana sa organizacijom nisu zamrznuti i da nema odluke o povlačenju.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući situaciju, da Kremlj žali što Jermenija neće biti predstavljena na visokom nivou na samitu ODKB u Minsku i nadaju se da će Jerevan nastaviti da radi u okviru te organizacije.

Juče je objavljeno da ministri odbrane i spoljnih poslova Jermenije takođe neće učestvovati na skupu ODKB u Minsku. Istovremeno, Jerevan je zvanično predložio da se povuče sa razmatranja nacrt saopštenja ministara spoljnih poslova zemalja ODKB u znak podrške naporima za postizanje mira na Južnom Kavkazu.

Jermenija smanjuje svoje učešće u organizacijama u bivšem SSSR-u. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je prošle nedelje najavio da neće učestvovati na samitu ODKB u Minsku 23. novembra. 26. oktobra nije otišao na međuvladine savete EAEU i ZND u Biškek, a 13. oktobra nije se pojavio na samitu ZND, koji je takođe održan u glavnom gradu Kirgistana.

Kako je Pašinjan u intervjuu listu WSJ u oktobru, Jerevan „ima pitanja“ o aktivnostima ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu, stavovima Moskve i ODKB u vezi sa bezbednosnim odnosima. Istovremeno, kako je dodao Pašinjan, Jermenija i Rusija vode dijalog kako bi se bolje razumele.

O stanju na ukrajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube