Najnovije

KRAJ MEĐUNARODNE MISIJE U IRAKU: Vlada priprema odlazak Amerikanaca

Iračka vlada formira komitet za pripremu zatvaranja misije međunardonih snaga u zemlji, predvođenih SAD, saopštila je danas kancelarija iračkog premijera Mohameda Šije al-Sudanija.

Američka vojska (Foto: US Army)

Bilateralni komitet će pripremiti okončanje prisustva snaga međunarodne koalicije u Iraku za stalno, navedeno je u saopštenju.

Komitet bi uključivao predstavnike vojne koalicije, rekao je vladin zvaničnik, prenosi Rojters. Saopštenje je usledilo dan nakon što je u američkom napadu u Bagdadu ubijen vođa iračke milicije koju podržava Iran.

To ubistvo je izazvalo gnev među iranskim grupama koje su zahtevale od iračke vlade da prekine prisustvo međunarodne koalicije u Iraku.

Američka vojska izvela je napad u četvrtak, u znak odmazde za nedavne napade na američko osoblje, saopštio je Pentagon.

SAD imaju 900 vojnika u Siriji i 2.500 u misiji u Iraku, za koje Vašington kaže da imaju za cilj da savetuju i pomažu lokalnim snagama u pokušaju da bude sprečeno ponovno oživljavanje Islamske države koja je 2014. godine zauzela velike delove obe zemlje pre nego što je poražena.
Grupe milicija u Iraku i Siriji, koje su orijentisane prema Iranu, protive se vojnoj operaciji Izraela u Pojasu Gaze i smatraju SAD delimično odgovornim za taj sukob.

Ruski upad u ukrajinsku podzemnu tvrđavu pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube