Najnovije

MASOVNI NAPAD IRANA U IRAKU I SIRIJI: Pogođeni Mosad, Amerikanci i Islamska država

Iranska vojska ispalila je više od 20 balističkih projektila na ciljeve u Iračkom Kurdistanu i Siriji, objavio je Korpus garde islamske revolucije na svom sajtu.

Eksplozija (Ilustracija: Pixabay)

„Tokom ove operacije, predmetni ciljevi su precizno pogođeni i uništeni uz pomoć 24 balističke rakete različitih tipova“, navodi se u saopštenju.

Korpus garde islamske revolucije je saopštio da je ispalio četiri projektila Kheibar Shekan iz provincije Huzestan na položaje Islamske države u provinciji i još devet projektila na položaje „terorističkih grupa“ u drugim oblastima Sirije.

Jedanaest projektila je ispaljeno iz različitih delova Irana na položaje Mosada u iračkom Kurdistanu.

Kako je saopšteno, u Erbilu su četiri osobe poginule, a šest je povređeno u posledicama raketnih napada na područje američkog konzulata i međunarodnog aerodroma.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da je Korpus garde islamske revolucije napao Irački Kurdistan da bi zaštitio suverenitet, borio se protiv terorizma i kaznio narušioce bezbednosti Islamske Republike.

Zauzvrat, iračka vlada je istakla da raketni napad smatra pretnjom suverenitetu i da će preduzeti sve zakonske mere da odgovori, uključujući apel Savetu bezbednosti UN.

Nekoliko dana pre napada, iranski vrhovni vođa Ali Hamnei pozvao je šiitski front otpora u arapskim zemljama da „udare na neprijatelja“ gde god da se nalazi.

Napadi na Erbil bili su odgovor na teroristički napad 3. januara u gradu Kerman na jugoistoku Irana tokom povorke povodom četvrte godišnjice smrti generala Korpusa garde islamske revolucije Kasema Sulejmanija. Ubijeno je 89 ljudi, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država..

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube