Najnovije

FRANCUSKA VOJSKA SE POVLAČI PRED RUSIMA: Napuštaju kontinent

Francuska je odlučila da uskoro smanji svoje vojno prisustvo u francuskim bazama u Gabonu, Senegalu i Obali Slonovače, piše Mond.

Francuska vojska (Foto: Jutjub)

„Želimo da se odmaknemo od modela gde smo stalno prisutni u [afričkim] prestonicama i da zauzimamo mnogo manje područje“, prokomentarisao je odluku visoki zvaničnik vlade. Napominje se da će Pariz, da bi obezbedio isti nivo bezbednosti u regionu, ojačati interakciju sa američkim predstavnicima.

U septembru je načelnik štaba francuskog vazduhoplovstva Stefan Mil rekao da njegova zemlja planira da smanji broj vojnih baza u zapadnoj Africi kako bi povećala njihov broj u pacifičkom regionu.

Istovremeno je agencija Blimberg, pozivajući se na izvore, izvestila da će ruski „Afrički korpus“, formiran pod vođstvom predstavnika Ministarstva odbrane Rusije, uključivati 20 hiljada ljudi, koji će se sastojati od novih vojnika i bivših boraca privatne vojne kompanije „Vagner“, biće raspoređeni u pet afričkih zemalja: Burkina Faso, Libija, Mali, Centralnoafrička Republika i Niger.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024072706024833f5b245