Najnovije

RUSIJA U UN: Minski sporazumi bili su jedina šansa za mir u Ukrajini

Realizacija Minskih sporazuma bila je jedina šansa da se u Ukrajini uspostavi mir, a zapadne zemlje još nisu smogle snage da priznaju da je Kijev sabotirao sprovođenje tih sporazuma, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

„Savesna i dosledna primena Minskih sporazuma od strane Kijeva bila je jedina šansa da se u Ukrajinu vrati mir. Za rešavanje situacije bio je potreban pre svega direktan, inkluzivan dijalog uz obostrano poštovanje između strana u sukobu – Donjecka, Luganska s jedne strane i Kijeva s druge, kao što je i bilo predviđeno sporazumima“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, koja je sazvana na inicijativu Rusije.

Po njegovom mišljenju, nakon realizovanih Minskih sporazuma Donbas bi se vratio Ukrajini.

„Sprovođenje Minskog paketa mera bilo je najbolji scenario za rešavanje sukoba u Ukrajini, jer bi se kao rezultat realizacije Minskih sporazuma Donbas vratio u Ukrajinu – da je Ukrajina išta učinila po tom pitanju. Pre svega, postala bi civilizovana zemlja u kojoj se jednako poštuju prava svih bez ikakve diskriminacije po političkim, jezičkim ili nacionalnim principima“, istakao je Nebenzja.

Kako je dodao, kijevskom režimu je „sve prolazilo“.

„Niko od naših zapadnih kolega nije smogao snage da prizna da je Kijev sabotirao Minske sporazume. Oni, kao i vi u ovoj prostoriji, ponavljali ste kao mantru potpuno neosnovane tvrdnje da Minske sporazume navodno ne sprovodi Rusija, koja nije imala nikakve obaveze prema kompleksu mera. Svi pokušaji da se odgovornost prebaci na Rusiju, da se prikaže kao strana u sukobu bili su potpuno neosnovani“, poručio je Nebenzja.

Prvi protokol koji je trebalo da reši sukob na jugoistoku Ukrajine bio je potpisan u septembru 2014. godine u Minsku. Kompleks mera za ispunjavanje Minskih sporazuma (Minsk 2) bio je potpisan 12. februara 2015. godine. Dokument je činilo 13 tačaka, koje su podrazumevale, pre svega, prekid vatre u Donbasu, povlačenje teškog naoružanja s linije razgraničenja između kijevskih snaga i ustanika, kao i druge mere za dugoročno političko regulisanje situacije u Donbasu.

Kijev je sistematski narušavao Minske sporazume, a 22. februara 2022. godine Rusija je priznala Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je priznavanje republika Donbasa diktirano time što je Kijev javno govorio o tome da ne namerava da ispunjava Minske sporazume. Minsk 2 je bio na snazi do početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

PRIŠTINA O UKIDANJU DINARA: Prelazni period od tri meseca za sprovođenje uredbe

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji