Najnovije

UKRAJINSKI ZVANIČNIK OPLEO PO SAVEZNICIMA: Poljski poljoprivrednici podržavaju Rusiju

Poljski farmeri koji su prosuli ukrajinsko žito su "proruski provokatori", poručuju iz Lavova.

Poljski farmeri koji su u znak protesta istovarili žito iz ukrajinskih kamiona na put u blizini granice, deluju u interesu Rusije, tvrdi Andrej Sadovoj, gradonačelnik Lavova.

Incident se dogodio u nedelju ispred kontrolnog punkta Dorohusk, koji blokiraju demonstranti, rekla je portparolka poljske policije Eva Čiž. Ona je dodala da su tri kamiona kojima su upravljali državljani Ukrajine prešla u Poljsku, ali su ih farmeri sprečili da produže dalje.

"U jednom trenutku su otvorili prikolice, zbog čega se deo žitarica prosuo na put", rekla je Čiž.

Kamioni su se potom vratili u Ukrajinu, naglasila je portparolka i dodala da nije bilo fizičkog kontakta ili drugih "opasnih situacija" između vozača i poljoprivrednika.

Sadovoj se oglasio na društvenim mrežama i nazvao poljske poljoprivrednike koji protestuju "proruskim provokatorima". Bacanje žita je "podao i sraman" čin, rekao je on i objasnio da Ukrajinci "svojom krvlju zalivaju polja koja rađaju ovo žito".

Poljske kamiondžije i farmeri započeli su blokadu ključnih graničnih punktova početkom oktobra u znak protesta zbog odluke EU da ukrajinski poljoprivrednici ne moraju da traže dozvolu za ulazak u blok. Poljaci - inače vatrene pristalice Kijeva - tvrde da su mere uvedene nakon izbijanja sukoba u Ukrajini dovele do nelojalne konkurencije i smanjile cene poljoprivrednih proizvoda.

Blokada je ukinuta pre mesec dana, nakon što je vlada popustila pred zahtevima demonstranata, koji su uključivali ponovno uspostavljanje sistema dozvola za ukrajinske kamiondžije, usvajanje vladinih subvencija za poljski kukuruz i moratorijum na povećanje poreza.

Međutim, prošle nedelje je blokada graničnog prelaza sa Ukrajinom nastavljena. "Nemamo drugog izbora", rekao je u petak za AFP Marcin Vilgos, organizator akcije u Dorohusku. Protok ukrajinske robe, koja se proizvodi bez usaglašenosti sa standardima i procedurama EU, prevelik je teret za poljski poljoprivredni sektor, rekao je on.

EU ODOBRILA REZOLUCIJU: Profit od zamrznute ruske imovine ide Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube