Najnovije

NE SLUTI NA DOBRO: SAD u Ukrajini – uz granicu sa Rusijom sagradile 12 tajnih baza

Precizirao: „CIA i druge obaveštajne agencije SAD iz tih baza obezbeđuju obaveštajne podatke za ukrajinske raketne udare, prate kretanje ruskih trupa i pomažu u održavanju špijunskih mreža. To je pretvorilo Ukrajinu... u jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona u borbi protiv Kremlja“

I priznao: „CIA je takođe pomogla u obučavanju nove generacije ukrajinskih špijuna za delovanje unutar Rusije, širom Evrope, na Kubi i drugde gde su Rusi imali veliko prisustvo. Tokom proteklih deset godina, ta saradnja je pretvorila Ukrajinu u centar za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je presreo više ruskih komunikacija nego stanica CIA u Rusiji“.

Sjedinjene Države su izgradile 12 tajnih baza u Ukrajini „duž ruske granice“. Sa time su počele pre osam godina, piše New York Times.

Iz tih baza, koje se često nalaze u podzemnim bunkerima, od tada se, kako navodi američki list, prisluškuju ruske komunikacije, a sada i upravlja kamikaze-dronovima koje Ukrajina koristi protiv Ruske Federacije.

„CIA i druge obaveštajne agencije SAD iz tih baza obezbeđuju obaveštajne podatke za ukrajinske raketne udare, prate kretanje ruskih trupa i pomažu u održavanju špijunskih mreža“, navodi se u članku.

PUCA UKRAJINSKA LINIJA - BRUTALAN PRITISAK: Ničija zemlja postaje ruska, krenulo čišćenje

„To je pretvorilo Ukrajinu... u jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona u borbi protiv Kremlja“, ocenio je New York Times.

Dodatno je otkrio: „Oko 2016-te, CIA je počela da obučava ukrajinski „Odred 2245“ čiji je zadatak bio da dolazi u posed ruskih dronova i komunikacione opreme kako bi CIA mogla da ih hakuje. Jedan od oficira te jedinice bio je Kiril Budanov, sadašnji načelnik Glavne obaveštajne uprave“.

I nastavio: „CIA je takođe pomogla u obučavanju nove generacije ukrajinskih špijuna za delovanje unutar Rusije, širom Evrope, na Kubi i drugde gde su Rusi imali veliko prisustvo. Tokom proteklih deset godina, ta saradnja je pretvorila Ukrajinu u centar za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je presreo više ruskih komunikacija nego stanica CIA u Rusiji“.

Sudeći po drugim informacijama njujorškog lista, takav prodor Amerikanaca u Ukrajinu bio je jedan od faktora koji su naveli Putina da pokrene specijalnu operaciju.

„Krajem 2021-ve Putin je još razmišljao da li da pokrene invaziju u punom obimu, rekao je visoki evropski zvaničnik. Sastao se sa šefom jedne od glavnih ruskih špijunskih agencija, koji mu je rekao da CIA, zajedno sa britanskom obaveštajnom službom MI6, kontroliše Ukrajinu, pretvorivši je u odskočnu dasku za operacije protiv Moskve“, objavio je New York Times.

STIGLA ZVANIČNA POTVRDA RUSKE ARMIJE - Sve je očišćeno i stavljeno pod punu kontrolu

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube