Najnovije

Ruska avijacija uništila dva centra za buku - sve je snimljeno (VIDEO)

Dva talasa ruskih vazdušnih udara pogodila su 29. februara kampove za obuku i druge položaje Hadžat Tahrir al-Šama (HTŠ) povezane sa Al Kaidom i jednog od njegovih najbližih saveznika u severnoj Siriji.

Prvi talas vazdušnih udara pogodio je ujutru zapadnu periferiju grada Idliba, srce takozvane regije Veliki Idlib kojom direktno upravlja HTŠ.

Sirijski opozicioni mediji tvrde da su vazdušni napadi bili usmereni na radionicu nameštaja. Međutim, video snimci koje su kasnije objavili provladini mediji potvrdili su da je meta bio kamp za obuku u kojem su bili okupljeni militanti terorističke grupe. Jedan militant je poginuo, a najmanje četiri su ranjene u vazdušnim napadima.

Kasnije popodne, još jedan talas vazdušnih napada gađao je kamp za obuku i druge položaje takozvanog istočnog sektora, odmetničke formacije pokreta Ahrar al-Šam koja je blisko povezana sa HTŠ-om, u predgrađu grada al- Bab, kao i u obližnjim gradovima DŽabal al-Dajr i Kabasin u delu severnog Alepa koji su okupirali Turci.

Tačni vazdušni napadi odneli su život jednog terenskog komandanta istočnog sektora, a najmanje četiri druga militanta su ranjena.

Ruske vazduhoplovne snage redovno gađaju položaje HTŠ-a u Velikom Idlibu, ali retko izvode vazdušne napade na oblasti u severnoj Siriji koje je okupirala Turska. Ovo je bio prvi put da su oba regiona pogođena ruskim vazdušnim napadima ove godine.

Najnoviji vazdušni napadi usledili su u trenutku kada se HTŠ suočava sa ustankom u Velikom Idlibu zbog niza zloupotreba i zločina od strane bezbednosnih snaga. Turska takođe vrši pritisak na terorističku grupu da povuče svoje saveznike, odnosno istočni sektor, iz oblasti pod turskom okupacijom u severnom Alepu.

Vredi napomenuti da su HTŠ i njeni saveznici pojačali napade iz Velikog Idliba na obližnje oblasti koje drži vlada u poslednjih nekoliko meseci kršeći sporazum o prekidu vatre koji su posredovale Rusija i Turska pre više od tri godine.

Turska održava veliko vojno prisustvo u Velikom Idlibu, navodno da bi sprovela sporazum o prekidu vatre. Međutim, do sada nije učinila ništa da se to postigne.

Bitka za Novomihajlovku: Avijacija FAB bombama spaljuje položaje Ukrajinaca (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube