Najnovije

OSLOBOĐENO OČERETINO: Rusi gaze dalje ka Novobahmutovki i Solovjovu!

Osvajanje Očeretina omogućilo je ruskim snagama da odmah napadnu više okolnih naselja uključujuću Novobahmutovku i Solovjov.
Mapa sukoba - Očeretino

Mapa sukoba - Očeretino

Ruska vojska ušla je u selo Očeretino, dominantnu tačku i strateški jedan od najvažnijih položaja ukrajinskih snaga na donjeckom frontu.

Pripadnici ruskog 433. puka podigli su nacionalnu zastavu nad upravnom zgradom Očeretina. Trenutno ruske jedinice ne kontrolišu severnu i zapadnu periferiju sela, ali su uspostavljene čvrste linije snabdevanja i obezbeđivanja dostignutih položaja.

Osvajanje Očeretina omogućilo je ruskim snagama da odmah napadnu više okolnih naselja uključujuću Novobahmutovku i Solovjov. Najnoviji izveštaji govore da su Rusi već ušli u Novobahmutovku i da su na periferiji Solovjeva.

Rusi sada kontrolišu tačku sa koje mogu da napreduju u tri različita pravca, ali ono što je možda i važnije jeste da su uz minimalne gubitke praktično uništili drugu liniju ukrajinske odbrane na ovom frontu.

Ovaj iznenadni prodor ruskih jedinica, na izvestan način je zbunio i ukrajinske i ruske vojne analitičare, jer se sve odigralo u toku jedne noći i jednog dana.

Očeretino je zauzeto prilično brzo, a jedan od razloga bio je bekstvo sa položaja cele jedne ukrajinske jedinice.

Ukrajinska 115. brigada, koja je branila to naselje gotovo potpuno razbijena, a njeni ostaci su se razbežali.

Ukrajina je pokrenula istragu protiv brigade koja se bez naređenja povukla sa položaja kod Očeretina.

Pojedini vojni blogeri objavili su snimak ruske vojske iz centra sela i konstatovali da je Očeretino osvojeno i da protivničkih jedinica ima još samo na periferiji naselja.

Ukrajinski kanal „Dip stejt” navodi da ruske trupe kontrolišu oko polovinu sela dok je ostatak u takozvanoj sivoj zoni.

„Jedna brigada otišla je sa položaja bez naređenja nakon čega su Rusi odmah ušli u naselje. Sada se vode borbe u centru sa snagama druge brigade koja je trebalo da dođe u rotaciju. Biće teško poravnati front u važnom pravcu Avdejevskog,” navodi jedan ukrajinski vojnik.

„Dip stejt” upozorava da će odgovorni za pad Očeretina morati da daju odgovore i prođu ozbiljne provere.

 „Desili su se neki prilično čudne događaji i kao rezultat toga neprijatelj je počeo da ima ozbiljne taktičke uspehe, navodi ukrajinski telegram kanal.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine otvorila je istragu protiv 115. odvojene mehanizovane brigade zbog napuštanja položaja u Očeretinu suprotno naređenju, objavio je kanal „Militarist”.

Ukrajinci sada imaju problem sa organizovanjem odbrane na ovom delu fronta jer nisu sigurni na koju stranu će Rusi udariti. A mogu da biraju pravac udara.

Pročitajte OVDE o borbenim dejstvima grupe “Dnjepar” armije RF

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube